Milquet: 'Als Vlaanderen wil vertrekken, dan zonder Brussel'
Foto: belga
Het CDH zal er alles aan doen om een staatshervorming te doen slagen. Maar als de Vlaamse partners op een bepaald moment willen vertrekken, dan moeten ze daar de gevolgen van dragen, meer bepaald op vlak van Brussel. Dat stelt cdH-voorzitster Joëlle Milquet.

Milquet reageerde daarmee op verklaringen van haar PS-collega Elio Di Rupo over een 'plan B' voor de Franstaligen. Di Rupo vergeleek België eerder op de dag met een koppel met liefdesproblemen. Stel dat op een dag de ene partner zegt 'ik hou van je' en de ander zegt 'ik wil je niet meer', dan weet je dat de laatste uiteindelijk zijn zin zal krijgen, verduidelijkte hij. Gevraagd naar een 'plan B' beloofde hij alles te doen om het land te stabiliseren.

'De Franstaligen zijn in staat om een en ander te voorzien, maar ons plan A is toch een hernieuwd federalisme in een land dat nog over een gemeenschappelijk project beschikt. En ik wil de mensen geruststellen: ons plan A zal slagen', onderstreept Milquet. 'Indien een partner wil vertrekken, dat hij dan vertrekt. Zelfs al is dat niet wat wij willen. Maar het zal zonder Brussel zijn.'

De CDH-voorzitster gaf nog mee dat ze zeker te vinden is voor een Franstalige premier, op voorwaarde dat daar geen prijs voor betaald wordt. Di Rupo zelf, maar ook CD&V-voorzitster Marianne Thyssen zijn in haar ogen geschikte kandidaten.