Weinig weerklank na internationale persconferentie De Wever
Foto: reuters
Veel belangstelling gisteren op de internationale persconferentie van N-VA. Ondanks de veertig aanwezige buitenlandse correspondenten is er vandaag niet veel terug te vinden in de Europese kranten.

De Nederlandse krant NRC volgt de verkiezingen in ons land op via een blog en bericht wel over de persconferentie.

'Ze (de internationale pers, nvdr.) willen allemaal weten wie die man is die in Vlaanderen volgens peilingen een kwart van de kiezers weet te overtuigen, maar alle Franstaligen de stuipen op het lijf jaagt', schrijft de NRC-correspondent. 'Daar wordt hij afgeschilderd als een gevaarlijk revolutionair die het onmiddellijke einde van België wil. En op het hoofdkwartier van N-VA weten ze maar al te goed dat het leeuwendeel van de buitenlandse correspondenten het Nederlands niet machtig is en zijn info dus voornamelijk haalt uit de Franstalige media.'

Maar de internationale pers lijkt dan toch niet echt wakker te liggen van N-VA en de Belgische verkiezingen. Een dag na de vijftalige persconferentie valt er opvallend weinig te lezen over De Wever.

European Voice, dat deel uitmaakt van The Economist Group, schrijft op zijn website dat De Wever de EU probeert gerust te stellen door erop te wijzen dat hij bij een verkiezingsoverwinning geen onmiddellijke splitsing van het land eist.

Het zijn vooral de persagentschappen die schrijven over de Belgische verkiezingen en de rol van de N-VA. Onder meer  The Dallas Morning News heeft een stuk van AP overgenomen.

AFP onthoudt vooral dat De Wever bereid is een Franstalige als premier te aanvaarden als het land evolueert naar een confederale staat.