Walen properder dan Vlamingen
Foto: gregoire de poorter
Vlamingen poetsen minder dan Walen. Ze zijn bovendien kwistiger met reinigingsmiddel dan hun zuidelijke landgenoten. Dat blijkt uit een grootschalig marktonderzoek van reinigingsmiddelenproducent Froggy in samenwerking met onderzoeksbureau InSites.

InSites vroeg 405 Belgen via een online enquête naar hun (ecologische) poetsgewoonten. In Wallonië wordt er vaker gedweild en geschuurd dan in Vlaanderen. 38 procent van de Walen beweert dagelijks of meerdere keren per week te dweilen, terwijl maar 22 procent van de Vlamingen emmer en dweil zo vaak bovenhaalt.

Als een Waal een poetsbeurt overslaat, is hij daar bezorgder over (37 procent) dan een Vlaming (13 procent). Walen opteren vaker voor specifieke vloerreinigers (81 procent), Vlamingen zijn tevreden met allesreinigers (70 pct).

Eén op de drie Walen hecht belang aan milieuvriendelijk schoonmaken, terwijl slechts een kwart van de Vlamingen hier aandacht aan besteedt. Beide kanten hebben vooroordelen over ecologische reinigingsmiddelen. Ecologische producten zouden minder efficiënt en duurder zijn. Slechts vier op de tien Walen en twee op de tien Vlamingen poetst met ecologische reinigers.

Milieuvriendelijker

Ook in andere milieuontlastende acties scoren de Walen beter. Ze letten meer dan Vlamingen op hun energieverbruik en zijn in 1 op 5 gevallen veranderd van energieleverancier of tarief, waardoor ze een hoger percentage energie uit hernieuwbare bronnen ontvangen. Dat is slechts bij 10 procent van de Vlamingen het geval. Bovendien kopen Walen minder ingevoerde producten en geven ze aan milieuvriendelijker te rijden, zegt InSites.