De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft vorige week de 70-jarige Jean G. opgepakt. Na een jarenlang kat-en-muisspel werd de gereputeerde oplichter betrapt op het ogenblik dat een slachtoffer hem 270.000 euro zou overhandigen.

De politie kreeg in 1985 voor het eerst lucht van de activiteiten van Jean G., afkomstig uit Frankrijk. Hij was een meester in oplichting met ivoor en oosterse tapijten. Daarbij laten Franse bendes de slachtoffers geloven dat er snel veel geld valt te verdienen als tussenpersoon in een transactie met oosterse kunstobjecten.

Meestal begint de zaak met een tapijthandelaar die het vertrouwen wint van de slachtoffers. Vervolgens vertrouwt hij hen Chinese beelden toe. 'Daarop duikt er toevallig een kunstexpert op die de slachtoffers van de waarde van die stukken overtuigt. Hij brengt hen op het idee om zelf te investeren om de beelden met grote winst verder te verkopen', zegt de politie.

71 miljoen euro

Zodra de daders het geïnvesteerde geld in handen hebben, duiken er 'onvoorziene' complicaties op: de expert en de verkopers beweren plots te kampen met gezondheidsproblemen of worden zogezegd gearresteerd. Zo blijft het slachtoffer alleen achter met veel te duur betaalde beelden.

Jean G. werd in België al twee keer bij verstek veroordeeld, maar wist tot vorige woensdag uit de handen van het gerecht te blijven. Die dag diende hij zich onder een valse naam en met twee koffers vol oosterse beelden aan bij een gepensioneerde man uit Ukkel. De politie werd op de hoogte gebracht en de man werd opgepakt.

De politie wil het publiek waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Alleen al bij de federale gerechtelijke politie van Brussel zijn er voor de voorbije vijftien jaar meer dan 120 gelijkaardige zaken bekend. Samen waren deze oplichtingen goed voor een bedrag van meer dan 71 miljoen euro.