Amerikaanse grenswacht doodt Mexicaanse jongen
Foto: epa
Mexicanen zijn woedend over de dood van een landgenoot door een Amerikaanse grenswacht, het tweede slachtoffer in twee weken. Het incident vond maandag plaats, maar werd pas woensdag bekendgemaakt, in de stad El Paso waar de spanningen met Mexicaanse migranten hoog oplopen.

Volgens verklaringen van de grenswachters merkten ze verschillende illegale immigranten op tussen Ciudad Juárez (Mexico) en El Paso (VS). Nadat twee van hen werden opgepakt, zouden de anderen hen met zware stenen bekogeld hebben. Een grenswachter loste daarop verschillende schoten. Daarbij kwam een 14-jarige jongen om het leven.

Minder dan twee weken geleden kwam de Mexicaanse immigrant Anastasio Hernández (32) om leven nadat hem door een Amerikaanse agent een stroomstoot was toegebracht met een verdovingsgeweer.

Jaarlijks steken ongeveer 500.000 Mexicanen, zonder geldige documenten, de grens over naar Amerika in de hoop daar een job te vinden. De Amerikaanse autoriteiten proberen al jarenlang, voorlopig zonder al te veel succes, om de instroom te beperken.

De Mexicaanse president Felipe Calderón veroordeelde het voorval en eiste dat de schuldige gestraft wordt. Hij zei dinsdag dat zijn regering 'alle middelen zal inzetten om de rechten van Mexicaanse migranten te beschermen'.