Opkomst in Nederland lager dan in voorgaande jaren
Alexander Pechtold, Emile Roemer, Femke Halsema, Job Cohen, Andre Rouvoet, Jan Peter Balkenende, Geert Wilders en Mark Rutte voor een politiek debat op de Nederlandse omroep Foto: epa
In Nederland zijn vanmorgen om 7.30 uur de stemlokalen geopend. Tot 21 uur kunnen ongeveer twaalf miljoen kiesgerechtigden stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. De opkomst ligt voorlopig lager dan in andere jaren.

Ruim drie maanden na de val van de regering-Balkenende - bestaande uit het christendemocratische CDA, de sociaaldemocratische PvdA en de ChristenUnie -  zijn vanmorgen de vervroegde parlementsverkiezingen gestart. Aan de verkiezingen doen negentien partijen mee.

Voorlopig hebben de stembureaus het rustiger dan in voorgaande jaren bij de Tweede Kamerverkiezingen. Rond 14.00 uur had 28 procent van het aantal stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. Dat is minder dan het gemiddelde opkomstpercentage van 32 rond hetzelfde tijdstip bij eerdere verkiezingen.

Woensdagochtend viel het aantal stemmers ook al tegen met 13 procent ten opzichte van de 15 procent tijdens vorige verkiezingen.

In Amsterdam en Den Haag lag het opkomstpercentage in verhouding met voorgaande jaren eveneens lager. In Amsterdam lag het opkomstpercentage rond 13.00 uur op ongeveer 15 procent. In Den Haag had 26,5 procent van de stemgerechtigden om 14.00 uur gestemd.

In Rotterdam daarentegen was de opkomst hoger. Rond 14.00 uur had in de Maasstad ook 26,5 procent van de stemgerechtigden de gang naar het stembureau gemaakt, ruim 4 procentpunten hoger dan in 2006.

Prognose

Om 21 uur sluiten de stembureaus, waarna het tellen van de stemmen begint. Op dat tijdstip is er wel al meteen een prognose. Onderzoeksbureau Synovate voert daarvoor in opdracht van de drie nieuwsorganisaties NOS, RTL en ANP gedurende de dag kiezersonderzoek uit.

Aan het begin van de nacht is er naar verwachting een voorlopige uitslag op basis van de uitgebrachte stemmen. De Kiesraad stelt de officiële uitslag op 15 juni vast.