Groen! wil linkse krachten bundelen
Foto: belga
Groen! wil na de verkiezingen met SP.A de krachten bundelen om zo een sociale staatshervorming uit de brand te slepen. Een rood-groene as vergroot de kans dat de sociale zekerheid ook de komende jaren niet gesplitst wordt, verduidelijkt partijvoorzitter Wouter Van Besien.

Concreet hoopt Van Besien op een duidelijk engagement om op 14 juni samen te zitten en een gezamenlijke strategie af te spreken.

'De opgang van asociale partijen in Vlaanderen baart Groen! zorgen. Dit dwingt de progressieve partijen in Vlaanderen om na 13 juni in een gemeenschappelijke strategie de federale solidariteit te versterken', aldus Van Besien.

Toch benadrukt hij meteen dat Groen! en SP.A niet zomaar inwisselbaar zijn. 'Uiteraard hebben we elk ons eigen programma en dat willen we ook zo houden', luidt het.

Aftredend kamerlid Meyrem Almaci nodigde SP.A-voorzitster Caroline Gennez dinsdagavond in het VRT-programma 'Oog in oog' al uit om samen die rood-groene as te smeden.

Gennez bevestigde dat Groen! en SP.A erg dicht bij elkaar liggen, maar hield haar opties open. 'Als we daar samen afspraken over kunnen maken: zeer graag', reageerde ze, om meteen toe te voegen dat ze daar nog partners voor hoopt te vinden. Een eenduidig 'ja' kwam er niet.