'De Navo blijft in Brussel'
Foto: belga
'De Navo is in Brussel en blijft in Brussel', reageert minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) op de geruchten over een mogelijke verhuis naar Duitsland. Eerder op de dag ontkende Berlijn al formeel dat het druk zou hebben uitgeoefend voor een verhuis van het hoofdkwartier naar Bonn.

Defensie leidt op dit moment de bouw van een nieuw Navo-hoofdkwartier, ter vervanging van de huidige gebouwen. In de komende weken zal het departement de nodige aanbestedingen uitschrijven, verklaarde De Crem op een geïmproviseerd persmoment voor de nieuwe locatie.

De bouwwerken - ten belope van zo'n half miljard euro - zouden in oktober van start moeten gaan op de site van het oud kwartier Koning Albert, aan de andere kant van de Leopold III-Laan.

'De NAVO is en blijft in Brussel', onderstreepte De Crem, die een verhuis naar Bonn afdeed als 'urban legend'.

Volgens Het Laatste Nieuws zouden de Duitsers lobbyen voor Bonn als volwaardig alternatief. De krant beroept zich op een goede bron bij Defensie .

Gewezen minister van Defensie André Flahaut (PS) gaf verdere uitleg bij de geruchten. ‘Er circuleren nota's bij de NAVO, waarbij de alliantie zou afgeslankt worden. Het centrale hoofdkwartier zou naar Bonn verhuizen terwijl de operationele staven verdeeld zouden worden over verscheidene lidstaten.’

De politieke instabiliteit van België zou volgens de krant een tweede reden zijn waarom de militaire alliantie zijn hoofdkwartier naar Bonn wil verhuizen.

Eerder op de dag ontkent Duitsland formeel dat het druk heeft uitgeoefend. 'We houden ons aan de beslissing van de alliantie om in Brussel de nieuwe zetel te bouwen', bevestigde een woordvoerder van de Duitse delegatie bij de Navo woensdag. De berichten die eerder op de dag verschenen in Het Laatste Nieuws kloppen volgens hem niet.