De Wever vraagt alle Vlaamse partijen om één front te vormen
Foto: photo news
N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft alle Vlaamse partijen zondag op een verkiezingsmeeting opgeroepen om samen aan één zeel te trekken en na de verkiezingen het confederalisme door te drukken. Bovendien vraagt De Wever alle Vlaamse formaties ook nooit nog een federale regering te vormen zonder Vlaamse meerderheid.

Het Gentse Capitool, goed voor 1.500 plaatsen, was zondagvoormiddag tot de nok gevuld. Ook de pers was massaal aanwezig. Er zakten zelfs een aantal buitenlandse ploegen af om poolshoogte te nemen van het groeiende succes van de Vlaams-nationalistische partij. Volgens de peilingen zou N-VA volgende zondag een kwart van de stemmen wegkapen.

Dat deed zich ook voelen in de zaal. Staande ovaties, gejubel en gezwaai met vlaggen - tussen de Vlaamse leeuwen zaten ook heel wat Europese banieren - waren legio. De partij zit voor de verkiezingen al in een overwinningsroes, al waarschuwde lijsttrekker in Oost-Vlaanderen Siegfried Bracke voor overmoed. De gewezen VRT-coryfee benadrukte ook dat N-VA geen partij is die het doet 'met de vuist of voet vooruit, maar wel met de uitgestoken hand' naar de Franstaligen. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat ook de Franstaligen veel beter zullen worden van een confederaal België.

In zijn toespraak citeerde De Wever, die als een held werd onthaald, alleen maar leden van de meerderheid die het eigen federale regeringsbeleid afbraken. 'CD&V en Open VLD voerden het wanbeleid dat ze nu zelf tot op de grond afbreken. Alleen al om die reden verdienen ze een pandoering van de kiezer', luidde het.

De Wever roept alle Vlaamse partijen wel op om na 13 juni te weigeren in een regering te stappen zonder 'de Copernicaanse hervorming die Vlaanderen zo dringend nodig heeft'.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in