Bart De Wever (N-VA) stoot Kris Peeters (CD&V) van de troon als populairste politicus.

Op de populariteit van Bart De Wever (N-VA) staat voorlopig geen maat. Hij neemt de fakkel over van Kris Peeters als populairste politicus van Vlaanderen. De Wever buigt zijn achterstand van 10 procent op Peeters om in een voorsprong van 6 procent. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat het hier om federale verkiezingen gaat, en dat Peeters zich ver van de campagne houdt - op een veelbesproken optreden in Phara na.

De Wever en Peeters zijn de enige twee politici die in de interne top-10 van elke partij, dit is de top 10 van de kiezers die aangeven voor een bepaalde partij te stemmen, opduiken.

De kiezer krijgt maar geen genoeg van Frank Vandenbroucke (SP.A). Vandenbroucke werd een jaar geleden door zijn partij uitgespuwd maar is ondertussen opgevist om de senaatslijst te duwen. Johan Vande Lanotte (SP.A), die diezelfde senaatslijst trekt, staat drie plaatsen lager, op zes. De uitslagen van de twee SP.A-toppers zullen op 14 juni sowieso met elkaar vergeleken worden. Ook binnen SP.A heeft men het meeste vertrouwen in dit duo. SP.A-voorzitster Caroline Gennez schuift enkele plaatsen naar boven, maar dan vooral omdat er enkele politici die boven haar stonden niet meer gepeild worden. Vanop haar zeventiende plaats blijft de top-10 veraf.

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo slaagt er wel in een plaats te veroveren bij de toppers. Hij wint aan populariteit en rukt op naar de zevende plaats. De grootste verliezer is dan weer Yves Leterme (CD&V). De ontslagnemende premier dondert van de derde naar de achtste plaats.

CD&V heeft met Peeters, Leterme, Inge Vervotte (5) en Stefaan De Clerck (9) de grootste groep vooraan zitten. Marianne Thyssen slaagt er niet een plaatsje bij de groten te veroveren. Ze gaat er lichtjes op vooruit, maar blijft steken op de twaalfde plaats en moet daar de nieuwbakken N-VA-coryfee Siegfried Bracke laten voorgaan.

Rik Torfs (CD&V) laat in zijn eerste peiling meteen twee CD&V-ministers achter zich. Hij schiet meteen naar de vijftiende plaats, terwijl Steven Vanackere (21) en Pieter De Crem (23) bij de middenmoters zitten.

LDD-voorzitter Jean-Marie houdt stand, maar daarmee is ook alles gezegd. Zijn partij komt in deze campagne niet aan bod, maar Dedecker zelf kan terugvallen op zichzelf. In eigen rangen behaalt hij eenzelfde stalinistische score als Bart De Wever bij de N-VA. Anne De Baetzelier, die de LDD-senaatslijst trekt, komt binnen op de 26ste plaats.

Bij Open VLD krijgt zowat iedereen klappen. Vincent Van Quickenborne, Patrick Dewael, Annemie Turtelboom en Guy Vanhengel moeten stuk voor stuk aan paar trapjes dalen. Mathias De Clercq, de Oost-Vlaamse lijsttrekker, debuteert op plaats 25.

De eerste Vlaams Belanger is traditioneel Filip Dewinter. Voorzitter Bruno Valkeniers bevestigt nogmaals zijn magere populariteit buiten de partij, maar doet het intern wel iets beter.

Wouter Van Besien en Freya Piryns bungelen helemaal onderaan de rangschikking. Ook bij mensen die aangeven voor Groen! te stemmen, presteren zij matig. Al moet gezegd dat het de goede kant uitgaat. In de vorige peiling van DS/VRT raakte Van Besien niet eens in de top-10 van zijn eigen partij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig