N-VA-kiezers vermenigvuldigen zich
Foto: pn
De N-VA blaast in de jongste DS/VRT-peiling de tegenstand op een hoopje. CD&V zakt onder de 20 procentgrens, SP.A en Open VLD spartelen.

Er staat geen maat op de opgang van de Nieuw-Vlaamse alliantie. Een Vlaming op vier geeft aan voor de partij van Bart De Wever te willen stemmen. De partij verdubbelt daarmee haar score in vergelijking met de Vlaamse verkiezingen. De N-VA wordt veruit de grootste partij in Vlaanderen.

Het resultaat ligt volledig in de lijn met een peiling die hetzelfde bureau met dezelfde methodiek begin mei voor rekening van Open VLD, SP.A en N-VA uitvoerde. De Vlaams-nationalisten winnen aan alle kanten. Zo slurpen ze het electoraat van Lijst Dedecker en Vlaams Belang leeg. Maar ook mainstreampartijen zoals CD&V, SP.A, Open VLD en zelfs Groen! verliezen aan de partij van Bart De Wever. Met de salonfahigkeit van de partij is bijgevolg niets mis.

Diverse onderzoeken, ook van TNS-media, bevestigen dat een meerderheid van het N-VA-electoraat helemaal niet wil dat België verdwijnt. Maar de Vlaming lijkt met een N-VA-stem zijn balorigheid te tonen over de manier waarop België de jongste drie jaar werd bestuurd. De kiezer vindt het ook niet aangenaam om met vervroegde verkiezingen te worden geambeteerd. De klassieke partijen betalen hiervoor een gepeperde rekening.

Voor voorzitter Marianne Thyssen wordt het kopmanschap van de Senaat een wel erg vergiftigd geschenk. Met amper 19 procent staat CD&V wellicht op een week van het slechtste verkiezingsresultaat in de geschiedenis van de christendemocraten. De campagne verloopt rampzalig, de partij krijgt de motor maar niet aan de gang. Gezien het moment van de peiling - de strapatsen van de laatste week konden nog geen rol spelen - kan het eindverdict nog zwaarder uitvallen.

De beslissing van Alexander De Croo om de regering op te blazen levert Open VLD alleen miserie op. Het resultaat in de peiling valt nog een stuk slechter uit dan het resultaat van de Vlaamse verkiezingen, wat al een historisch slecht cijfer was. Met zijn aanpak kreeg De Croo de partij stevig in handen. Ook zijn populariteit schiet omhoog. Maar de kiezer volgt niet. Toch moet worden gezegd dat Open VLD wat beter scoort (het valt binnen de foutenmarge) dan begin mei. Kennelijk slaat het cijferfetisjisme rond besparingen aan.

SP.A voert vanuit de oppositie een onopvallende campagne. Dat vindt de kiezer ook. Voorzitter Caroline Gennez staat er met 13,8 procent niet goed voor. Ook deze partij kijkt aan tegen een historisch cijfer. Drie jaar geleden verzeilde de partij in een ongeziene crisis na een vrije val tot 16,7 procent. Het wordt nog erger.

Net als CD&V kijkt Vlaams Belang tegen een echte crash aan. Tijdens deze campagne kon voorzitter Bruno Valkeniers zijn partij nooit in de wedstrijd knokken. Niemand ligt nog wakker van het discours van kopman Filip Dewinter. Bijna de helft van zijn kiezers gaat op de loop. Vlaams Belang valt terug op de harde kern van zijn aanhang.

In peilingen haalt Groen! steeds rond de acht procent, bij de verkiezingen is het meestal wat minder. Wie weet zijn de positief ingestelde groenen de verrassing van deze campagne.

Jean-Marie Dedecker kan op beide oren slapen. Hij haalt een tiende van een procent meer dan 6,5 procent, het cijfer dat voor hem de grens voor het al dan niet opdoeken van Lijst Dedecker betekent. Er wacht hem een gevecht tegen de kiesdrempel. Lijsttrekster voor de Senaat Anne De Baetzelier is er gerust in. Zij vertrok met vakantie.

In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen verandert een derde van de kiezers van partij. Het aantal kiezers dat thuis wil blijven, ligt lager dan anders. De actie van Stijn Meuris heeft een omgekeerd effect gehad. (bbr)

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in