De man die donderdagvoormiddag in het Brusselse vredegerecht een rechter en een griffier doodschoot, is nog niet opgepakt. Dat meldt het Brusselse parket. De politie houdt momenteel een klopjacht naar de dader die te voet op de vlucht is.

In het vredegerecht in Brussel heeft vanmorgen een schietpartij plaatsgevonden. Daarbij werden een vrouwelijke vrederechter en een griffier van dichtbij doodgeschoten.

Ondertussen is de identiteit van de slachtoffers bekend. Het gaat om rechter Isabelle Brandon en griffier André Bellemans. Er wordt momenteel met man en macht naar de dader gezocht, die nog steeds is gewapend.

Om 11.23 uur werd de politie verwittigd dat er een schietpartij aan de gang was in de zittingszaal van het vredegerecht in de Ernest Allardstraat in Brussel.

'Wij hebben onmiddellijk een anti-overvalbrigade gestuurd', zegt commissaris De Coninck tijdens een persconferentie om 14 uur.

'Ook de hulpdiensten waren snel ter plaatse. Maar onze ploeg kon alleen maar vaststellen dat de twee slachtoffers overleden waren. De dader was toen al gevlucht. Hij werd even achtervolgd door een getuige, maar hij is uiteindelijk toch te voet kunnen vluchten'.

Schietpartij op einde zitting

De dader was al een tijdje in de zaal aanwezig vooraleer hij zijn wapen trok. Pas aan het einde van de zitting schoot hij gericht op de hoofden van de griffier en de rechter.

Naast de dader en de slachtoffers waren er ook een drietal advocaten en een toeschouwer aanwezig tijdens de zitting.

De dader vluchtte te voet het gebouw uit en werd kort achtervolgd door een van de getuigen. Ondertussen verwittigden een andere getuige en de receptioniste van het gebouwde de politie. De schutter liep in de richting van de Zavel en verdween daar. Mogelijk werd hij er opgewacht door een kompaan met een wagen.

Over het motief van de dader is intussen nog geen duidelijkheid. Volgens sommige bronnen wijst de professionele manier waarop de aanslag werden gepleegd op een huurmoordernaar; maar dat staat absoluut niet vast.
 
'Campagne onderbroken'

'Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) noemt de schietpartij dramatisch. 'Het is bij mijn weten de eerste keer dat er in volle zitting een schietpartij plaatsvindt', verklaarde De Clerck.

De 250 zittingszalen van het vredegerecht kunnen niet superbeveiligd worden, dat gaat ook in tegen het publieke karakter van de rechtbank. Dit is niet de oplossing', zei De Clerck.

'We moeten nu sereen de dialoog aangaan over wat er nu moet gebeuren. Ik neem mijn verantwoordelijkheid. De regering staat op enkele dagen van verkiezingen, maar voor mij is de campagne nu onderbroken.'