De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelt in spoedzitting de Israëlische militaire interventie tegen een humanitair scheepskonvooi voor Gaza en eist een onpartijdig onderzoek. Maar er is geen eensgezindheid wie het onderzoek moet uitvoeren.

De Veiligheidsraad roept op tot een ‘onpartijdig, geloofwaardig en transparant onderzoek conform met de internationale criteria’, zo luidt het dinsdag in een verklaring.

Er is nog geen eensgezindheid over wie het onderzoek dan moet uitvoeren. 'Onpartijdig is onafhankelijk', zegt de Mexicaanse ambassadeur. 'sraël kan het onderzoek niet uitvoeren, de VN moet het onderzoek organiseren is zijn redenering. Maar volgens de VS kan Israël zelf intern een 'onpartijdig onderzoek' doen.

Daarnaast vraagt de Raad ook de onmiddellijke vrijlating van alle actievoerders aan boord van het konvooi, en de vrijgave van de schepen.

De verklaring van de Veiligheidsraad is niet bindend, maar er was wel unanimiteit nodig onder de vijftien leden van de Raad om de verklaring goed te keuren.

Marathononderhandelingen

De marathononderhandelingen duurden bijna twaalf uur en de uiteindelijke verklaring is zwakker dan de Palestijnen, Turkije en de Arabische landen hadden geëist. Zij wilden een veroordeling van de aanval door Israëlische militairen 'in de zwaarst mogelijke bewoordingen' en een ’onafhankelijk internationaal onderzoek’. De Verenigde Staten, Israëls trouwste bondgenoot, hadden bezwaar tegen de zwaardere versie en wisten deze van tafel te krijgen.

De Israëlische raid veroorzaakte een storm van internationaal protest, verschillende landen noemden de aanval ‘disproportioneel’ en riepen de Israëlische ambassadeurs op het matje.

Ondertussen heeft Israël een verbod opgelegd voor elk internationaal scheepskonvooi om koers te zetten naar de Gazastrook. Dat meldt de Israëlische viceminister van Defensie Matan Vilnaï dinsdag.

Manifestanten in de cel

Volgens de Israëlische openbare radio zijn 480 pro-Palestijnse manifestanten van het scheepskonvooi dinsdag opgesloten, waaronder vier Belgische vrouwen. Achtenveertig anderen zijn naar de luchthaven gebracht om uit het land gezet te worden.

Vijfenveertig gewonden, voornamelijk Turken, liggen in het ziekenhuis.

Maandagochtend bestormden Israëlische commando's in internationale wateren het scheepskonvooi van Free Gaza dat onderweg was naar de Gazastrook met hulpgoederen aan boord. Daarbij vielen negen doden.

Opnieuw boten naar Gaza

De Free Gaza Movement, de organisator van een hulpkonvooi dat maandag op weg naar Gaza werd aangevallen, wil de komende dagen opnieuw twee schepen naar Gaza sturen. 

Volgens woordvoerster Greta Berlin is er al een vrachtschip op weg om de blokkade van Gaza door Israël te trotseren. Een tweede schip, met aan boord ongeveer dertig passagiers, zal naar verwachting aansluiten bij het vrachtschip.