Lezers leggen Charles Michel en Bart De Wever op de rooster
Foto: rr
In de aanloop naar de verkiezingen op 13 juni kan u op De Standaard Online chatten met een aantal politici. Vandaag konden onze lezers vragen afvuren op Charles Michel (MR) en Bart De Wever (N-VA).

Net als bij de chat met Rik Torfs (CD&V) en Siegfried Bracke (N-VA) eerder, werd ook deze chat een groot succes. Er werden meer dan 1.800 vragen op beide politici afgevuurd, wat natuurlijk veel te veel is om allemaal te beantwoorden in goed een uur tijd.

Charles Michel trapte af door te herhalen dat hij voorstander is van een 'belangrijke staatshervorming'. Dat betekent voor hem 'duurzame oplossingen voor de taalwetten in Brabant (Brussel inbegrepen)' en een 'coherente en efficiënte verdeling van bevoegdheidspaketten'. Daarna moet er een 'lange periode' van communautaire vrede komen voor Michel.

Bij de discussie over communautaire problemen verwees Bart De Wever onmiddellijk naar de uitspraken van CDH-voorzitster Joëlle Milquet, die een homogeen Franstalig gebied wil, met een uitbreiding van Brussel. 'Straks eist ze nog een doorgang naar de zee.'

Het probleem Brussel werd niet uit de weg gegaan. De Wever stelt dat hij 'een eerlijk debat' wil aangaan met de Brusselaar: 'Over wat het gewest hem/haar heeft bijgebracht: een waterhoofd met meer dan 950 betaalde politici, stadsvlucht, criminaliteit... '

Michel wees echter meteen op het potentieel van Brussel 'dat nog wordt verstrekt door Vlaanderen en Wallonië'. 'Het separatisme van de N-VA is gewoon idioot. De Vlamingen zouden veel verliezen', vindt hij.

Jobs

U ligt duidelijk niet alleen wakker van de communautaire perikelen. Zo mocht Bart De Wever uitleggen hoe zijn partij 500.000 jobs zou creëren. 'Dat cijfer is gewoon wat we aan tewerkstelling tekort komen in België om op het Europese gemiddelde te komen (laat staan de Lissabon norm)', aldus De Wever. Hij hoopt die achterstand - via hervormingen binnen een confederalistische staat - 'op zo kort mogelijke termijn te kunnen inlopen'.

Hoe N-VA dan precies de nodige besparingen denkt uit te voeren? 'De sanering zal een operatie worden met honderden maatregelen. Er bestaan geen tovermiddelen', aldus De Wever. 'Het zogenaamde plan van de Open VLD is in die zin het papier niet waard waar het op gedrukt staat'.

Ook de hervormingen van Justitie verwacht De Wever heil van communautaire hervormingen. 'Alle goede voorstellen van De Clerck werden deze keer door de PS afgeblokt'.

Voor een isolement ten gevolge van die harde communautaire opstelling is De Wever niet bang: 'Als men ons zou uitsluiten, zou dit een echte schande zijn. Ik denk niet dat men dat aandurft. Ik zie vanuit de VLD en CD&V wel pogingen, maar ze durven toch niet doorzetten.' 

'Maak een keuze'

Voor een lezer die het niet meer weet en liever niet zou gaan stemmen had De Wever een goede raad: 'Ook al bemoeit u zich niet met politiek, de politiek bemoeit zich wel met u. Ondanks alles denk ik dat men dus toch best een keuze maakt.' 
 

Dit artikel werd 20.500 keer aangeklikt. Alles samen stelde u meer dan 1.800 vragen. Die konden op een uur uiteraard niet allemaal worden beantwoord door Bart De Wever en Charles Michel.

Herlees hier de vragen en antwoorden.