Minderjarige criminelen vrij dag na brutale overval
Foto: ralf eicker
Twee minderjarigen uit het Luikse, die donderdag een reeks brutale overvallen pleegden op een warenhuis en aan een kinderopvang in Bilzen, zijn alweer op vrije voeten. Burgemeester Johan Sauwens (CD&V) stelt voor de wet inzake minderjarige criminelen te laten aanpassen.

De jeugdrechter in Luik moest naar eigen zeggen het duo laten gaan wegens geen plaats in de gesloten jeugdinstellingen.

'In Bilzen heerst er een zeer opstandig gevoel bij de bevolking. De vrijlating is een fout signaal voor de bevolking gezien de indruk van straffeloosheid en ook een fout signaal naar de politie toe, die uitmuntend werk heeft geleverd, omdat het tweetal binnen anderhalf uur opgepakt was', zegt Sauwens.

'Ook de minderjarigen denken nu dat ze kunnen doen en laten wat ze willen. Een jongen uit Seraing werd gezocht voor een overval in Rocourt, waarbij kalasjnikovs gebruikt zijn. Deze criminelen van dit soort feiten moeten niet in een jeugdinstelling opgesloten worden, maar in een gevangenis.'

'Ik wil ook de wet laten aanpassen dat niet langer het gerecht van de woonplaats van de minderjarigen bevoegd is, maar het gerecht van de plaats waar de feiten gebeurden en waar ze opgepakt zijn. Ik ga daarom de minister van Justitie en de procureur in Luik aanschrijven. Er zou wel plaats geweest zijn in de instellingen van Everberg en Tongeren', aldus burgemeester Sauwens.