'Olielek voorlopig gedicht'
Foto: reuters
De 'top kill'-techniek heeft het olielek in de Golf van Mexico voorlopig gedicht. Dat zegt een commandant van de Amerikaanse kustwacht. Hij benadrukt wel dat de komende 12 tot 18 uur heel cruciaal zijn voor pogingen om de toevloed aan olie en gas permanent te stoppen. BP reageert heel voorzichtig en wil het nieuws nog niet bevestigen.

Gisterenavond liet een verantwoordelijke van het Britse olieconcern BP weten dat de operatie om het olielek in de Golf van Mexico met cement af te sluiten nog minstens 24 uur duurt, en misschien zelfs langer. Hij liet tijdens een persconferentie in Robert (Louisiana) ook weten dat de operatie verloopt zoals gepland.

BP startte woensdag met de operatie 'top kill', een nieuwe poging om de vervuiling van de Golf van Mexico door het gezonken boorplatform te stoppen.

Robots spuiten een mix van het mineraal bariet, polymeren en zeewater  onder grote druk de pijpleiding in, waarna het gat blijvend moet worden gedicht met cement.

De operatie is de eerste succesvolle poging van BP om het olielek te bestrijden nadat eerdere acties niet veel uithaalden. Het lek ontstond op 22 april na een ontploffing op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

Het ongeluk met het boorplatform heeft de Britse oliereus BP naar eigen zeggen al ongeveer 930 miljoen dollar gekost.
 
240 kilometer kust vervuild

De omvang van de olieverontreiniging wordt steeds groter. Er is al meer dan 240 kilometer kust verontreinigd in de Verenigde Staten, meldde televisiezender CNN vrijdag.

Donderdag was nog sprake van 160 kilometer. Meer dan 400 vogels zijn sinds het begin van de ramp vijf weken geleden doodgegaan. Ook dolfijnen zouden gestorven zijn.

Wetenschappers spreken van de ergste olieverontreiniging in de geschiedenis van de VS. Er is al meer olie weggevloeid dan bij het ongeval met de olietanker Exxon Valdez in 1989 voor de kust van Alaska.