Obama schort nieuwe olieboringen in zee op
Foto: ap
De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag aangekondigd dat hij nieuwe olieboringen in zee en prospecties opschort.

De vervuiling van de Golf van Mexico beklemtoont volgens het VS-staatshoofd ook de 'dringende noodzaak' van het ontwikkelen van duurzame energie in zijn land.

Obama verdedigde zijn beleid ook en verklaarde dat zijn regering onmiddellijk na de olieramp in gang is geschoten. De president kreeg de kritiek dat hij te traag op de olievervuiling heeft gereageerd en het aan BP heeft overgelaten om het lek te dichten.

Het Democratische staatshoofd stelde dat veel critici niet inzien dat 'dit onze hoogste prioriteit is geweest', maar gaf toe dat 'mensen gefrustreerd raken'.

'Zo is de huidige 'Top Kill'-methode van BP een voorbeeld van het feit dat zijn regering bereid is 'elke redelijke strategie' uit te proberen en dat BP volgens aanwijzingen van Washington werkt', zegt Obama. Hij beklemtoonde dat de oliemaatschappij zal 'moeten betalen voor alles wat is gedaan om het lek te dichten en om de schade te beperken'. Volgens hem heeft BP getracht de schade te bagatelliseren.

Obama haalde ook uit naar de 'gemoedelijke en soms corrupte banden' van de olie-industrie met regulators van de overheid. Kort voor die uitspraak raakte bekend dat Elizabeth Bimbaum onder druk ontslag heeft genomen als hoofd van de dienst die olieboringen op zee overziet.
Volgens deskundigen is de olievervuiling de ergste die de VS ooit heeft getroffen.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in