Olieconcern BP boekt volgens de Amerikaanse kustwacht enig succes met het afstoppen van het olielek in de Golf van Mexico. Door het inspuiten van boorvloeistof is de oliestroom afgeremd, maar het is nog te vroeg om te zeggen of het lek is gedicht.

Het spuiten van olie en gas uit de boorput is slechts tijdelijk onderbroken, gewoon door de tegendruk van de modder die in put is gepompt. Eerdere berichten dat het lek volledig gedicht is, zijn dus voorbarig.

Volgens een bevelhebber van de Amerikaanse kustwacht zou het olielek zijn 'gestabiliseerd'. Toch is het nog te vroeg om van een succes te spreken. Het gaat om de eerste stap om het lek volledig te dichten, klinkt het.

75.000 vierkante kilometer

Sinds 20 april lekten massa’s olie uit een bron na de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Vijfduizend vaten per dag, zei BP altijd. Maar een groep onderzoekers, aangesteld door de Amerikaanse regering, komt nu met een veel grotere schatting van minstens 12.000 tot mogelijk 19.000 vaten per dag, dus tot vier keer meer dan de schatting van BP.

De olievlek is momenteel 75.000 vierkante kilometer groot. 110 km kustlijn is met olie besmeurd.

Top kill

BP-topman Tony Hayward verwacht dat tegen donderdagavond al duidelijk zal zijn of de laatste poging om het olielek in de Golf van Mexico te stoppen, succesvol was.

Woensdagavond startte het Britse olieconcern met operatie 'top kill'. De methode houdt in dat robots een mix van het mineraal bariet, polymeren en zeewater onder grote druk de pijpleiding inspuiten waarna met cement het gat blijvend moet worden gedicht. Het plan heeft volgens BP een slaagkans van zestig tot zeventig procent.

Dubbel zo zwaar als Exxon Valdez-ramp

Ondertussen is ook bekend dat de olieramp de zwaarste is uit de Amerikaanse geschiedenis. Volgens Amerikaanse wetenschappers zouden de gevolgen van de ramp mogelijk dubbel zo erg zijn als de Exxon Valdez ramp in 1989. Toen kapseisde een tanker met ruwe olie voor de kust van Alaska. Er stierven toen 580.000 zeevogels, 5500 otters, talloze robben en zeeleeuwen. Ook de visserij liep enorme schade op en 1900 kilometer kustlijn raakte vervuild. Meer dan 100 miljoen liter ruwe olie belandde in zee.


Bekijk hier live beelden van de olie die in het water stroomt op de website van BP