Interne peilingen die door politieke partijen zijn besteld, maar niet worden gepubliceerd, wijzen op een monsterscore van 26 procent voor N-VA bij de verkiezingen van 13 juni. Bart De Wever is ook de populairste politicus, Yves Leterme zakt naar een achtste plaats.

Een van de peilingen is door N-VA, SP.A en Open VLD besteld bij TNS Dimarso. Dat onderzoeksbureau ondervroeg begin mei, dus aan het begin van de campagne, 1000 Vlamingen telefonisch. De trend van de N-VA-overwinning, de CD&V-nederlaag en de LDD-overlevingsstrijd zijn naar verluidt statistisch relevant.

N-VA zou ook het grootste aantal kiezers hebben die beweren dat hun stem vaststaat. 25 procent van de kiezers is nog onbeslist.

Het zijn vooral de regeringspartijen die zware klappen krijgen. CD&V zou terugzakken tot 19,5 procent en Open VLD tot 12,4 procent. Lijst Dedecker blijft met de kiesdrempel worstelen.

Na Bart De Wever zijn Inge Vervotte en Frank Vandenbroucke de populairste politici. Vooral de goede score van Vandenbroucke die de populairste socialist blijft is opvallend. Alexander De Croo doet het met een zevende plaats net beter dan Yves Leterme. Daarmee lijkt de nieuwe Open VLD-voorzitter zijn partij nog een klein beetje te kunnen redden.

Populairste politici:

1. Bart De Wever
2. Inge Vervotte
3. Frank Vandenbroucke
4. Bruno Tobback
5. Johan Vande Lanotte
6. Stefaan De Clerck
7. Alexander De Croo
8. Yves Leterme
9. Marianne Thyssen
10. Vincent Van Quickenborne

Partijen:

N-VA: 26 procent
CD&V: 19,5 procent
SP.A: 16 procent
Open VLD: 12,4 procent
Vlaams Belang: 10,3 procent
Groen!: 7,8 procent
Lijst Dedecker: 5,4 procent

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig