102 huiszoekingen in Anderlecht in strijd tegen bendes
Foto: belga
Het Brusselse gerecht heeft dinsdagochtend in Anderlecht 88 huiszoekingen uitgevoerd. In de namiddag vielen de agenten nog binnen op 14 andere plaatsen. De lokale politie van Anderlecht en de federale politie viseerden de wijk rond het Lemmensplein in Kuregem. In totaal werden 550 agenten ingezet, het gaat om de grootste politieoperatie in omvang die ooit plaatsvond in België.

Bij de in totaal 102 huiszoekingen heeft het Brusselse gerecht uiteindelijk 29 mensen opgepakt. Daarnaast werden 7 auto's in beslag genomen, voornamelijk luxewagens, en een geldsom van 280.000 euro.

Een persoon raakte zwaargewond toen hij aan zijn arrestatie probeerde te ontsnappen door van een dak te springen. Hij zou niet in levensgevaar verkeren.

Dinsdagvoormiddag werden 25 personen opgepakt, van wie het Brusselse parket besliste om er 11 te laten voorleiden. Voor 4 mensen is dat al gebeurd en de onderzoeksrechter besliste om twee van hen aan te houden en de andere twee vrij te laten. De zeven anderen worden in de komende uren voorgeleid.

Dinsdagnamiddag pakten de speurders dan nog eens 4 mensen op. Die worden op dit moment verhoord door de politie. Het parket zal later beslissen of ook zij voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

Enkele verdachten werden trouwens niet in Anderlecht opgepakt maar in Erezée, in de regio Durbuy, aldus nog het parket.

'Organisatie duurzaam ontmantelen'

'Het is onze bedoeling om die organisatie duurzaam te ontmantelen, van kop tot teen', zegt Glenn Audenaert, directeur-generaal van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) . 'We gaan hen bovendien raken waar het hen het meeste pijn doet, in de opbrengsten van hun illegale handel. Alle eigendommen die ze met hun criminele activiteiten hebben verworven, zullen we in beslag nemen.'

Eenzelfde behandeling staat ook andere criminele organisaties te wachten die in en rond Brussel actief zijn, zo waarschuwde Audenaert nog. 'We hebben al weet van verschillende andere organisaties die actief zijn in Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek of elders. Het zal ons tijd en moeite kosten om ook naar hen een grondig onderzoek uit te voeren en voldoende bewijzen te verzamelen, maar we zullen ook hen vervolgen.'

Maandenlang onderzoek

Het onderzoek naar de organisatie, die voornamelijk rond het Anderlechtse Lemmensplein actief was, begon in de eerste maanden van 2009 toen de Brusselse politiediensten informatie kregen over een criminele organisatie die zich bezig hield met drugshandel, voornamelijk de verkoop van cannabis. De organisatie schrok er ook niet voor terug om geweld te gebruiken om de grote opbrengsten die haar handel voortbracht, veilig te stellen.

Maandenlang onderzoek heeft ertoe geleid dat de hele organisatie in kaart is gebracht en dat dinsdag niet minder dan 550 politiemensen, van wie 380 leden van de Brusselse Federale Gerechtelijke Politie (FGP), op 88 plaatsen zijn binnengevallen. Bij die huiszoekingen zijn al verschillende dure wagens, onder meer Porsches en Audi’s, in beslag genomen, naast een som geld van 120.000 euro. De speurders vonden ook materiaal om een cannabisplantages te bouwen.

Verschillende huiszoekingen zijn nog aan de gang. Het Brusselse parket geeft dinsdag om 17 uur een tweede briefing over het verloop en de resultaten van die acties.

'Organisatie wilde rechteloze zone creëren'

De criminele organisatie had duidelijk als doel om rond het Lemmensplein, waar zij actief was, een rechteloze zone te creëren, zegt Glenn Audenaert. 'Ze wou een zone creëren waarin de politie geen plaats meer had en zij alleen heer en meester was om haar drugshandel ongestoord te drijven.'

De bende was verantwoordelijk voor verschillende schietpartijen en gewelddadige incidenten met andere criminele bendes of organisaties waarbij gebruik werd gemaakt van oorlogswapens zoals kalasjnikovs, maar probeerde ook herhaaldelijk te verhinderen dat de lokale politie haar taken op het terrein nog zou kunnen uitvoeren. Zo werden politiepatrouilles regelmatig het doelwit van hinderlagen.

'We hebben van in het begin gezegd dat we dat niet zouden accepteren en dat doen we ook niet', zegt directeur Audenaert. 'Het heeft ons wat tijd gekost om de nodige informatie en bewijzen te verzamelen, maar nu kunnen we deze organisatie volledig ontmantelen.'