Vlaams minister-president Kris Peeters, die nog steeds op krukken rondloopt, heeft maandag een bezoek gebracht aan de Wereldtentoonstelling in Sjanghai. Vandaag was het de Vlaamse dag in het Belgische paviljoen, dat intussen 25.000 à 30.000 bezoekers per dag trekt.

Het Belgische paviljoen heeft ook de grootste omzet, namelijk 125.000 euro per dag. Het succes van het Belgische paviljoen is volgens Leo Delcroix, commissaris-generaal van het paviljoen, vooral te danken aan de klassieke Belgische uithangborden: chocolade, bier, diamanten en frieten. ‘Daar is niks mis mee. De Expo is een bezoekersgebeuren. En op die manier komen bezoekers ook in contact met andere aspecten van ons land, zoals ons goed onderwijs of onze wetenschap’, aldus Delcroix.

Handelsmissie

Het bezoek aan de Expo maakt deel uit van een handelsmissie van Peeters langs de Chinese oostkust. Later deze week reist Peeters door naar Peking en Hongkong. Hoofddoel van de missie is om Vlaamse bedrijven te ondersteunen in hun relaties met China en om Chinese bedrijven aan te sporen om te investeren in Vlaanderen. Vlaanderen legt daarbij vooral haar gebruikelijke logistieke troeven (o.a. centrale ligging in Europa, haven van Antwerpen) op tafel.

Opel Antwerpen

Peeters wil op zijn Chinamissie ook spreken over de Antwerpse Opel-vestiging. Zo heeft hij later op de week contacten met Geely, de autobouwer die Volvo heeft overgenomen, en met de Chinese autobouwsector.