Rizzo krijgt levenslange celstraf voor roofmoord
Foto: © Frederiek Vande Velde
Het Gentse hof van assisen heeft de 42-jarige Christophe Rizzo uit Zelzate vrijdag veroordeeld tot levenslang voor de roofmoord in 2005 op de toen 46-jarige Lothar Sefrin. De jury en het hof hadden anderhalf uur nodig om de strafmaat te bepalen. Het openbaar ministerie had levenslang gevorderd.

De jury en het hof hielden geen rekening met verzachtende omstandigheden. Ook was de redelijke termijn niet overschreden omdat Rizzo steeds bleef ontkennen en zelf het onderzoek vertraagde door dwaalsporen aan te duiden. Ook moest het onderzoek voor een deel in het buitenland worden gevoerd. 'Het is daarom, in die omstandigheden, niet onredelijk dat het onderzoek vijf jaar duurde.'

Het hof verwees in de motivering van de straf naar de aard en gruwelijkheid van de feiten. 'Het leven van een doodbrave mens werd gebruikt om geldnood te stillen. Rizzo is een pathologische leugenaar en heeft een antisociale persoonlijkheid. Er bestaat een hoog recidivegevaar', aldus de motivering.

Rizzo zei niets meer na de uitspraak. Hij bleef doorheen het onderzoek en het proces de roofmoord ontkennen. Rizzo zat acht maanden in voorhechtenis, maar was in voorlopige vrijheid gesteld in afwachting van zijn proces.

Hoofd ingeslagen met hamer

Het lichaam van de minzame arbeider Lothar Sefrin werd op 1 februari 2005 gevonden in zijn appartement op het Groenplein in Zelzate. De politie was met een slotenmaker het appartement binnengedrongen omdat een werkmakker alarm had geslagen. Sefrin had al drie dagen niks meer van zich laten horen. Naast de zetel vonden ze het lijk van de Duitser, het hoofd ingeslagen met een hamer en beroofd van zijn portefeuille, huissleutels en gsm.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig