Jean-Paul Votron daagt niet op als getuige
Foto: photo news
Ex-Fortis-topman Jean-Paul Votron is niet komen opdagen op de zitting van de rechtbank in Utrecht, waar hij moest getuigen. Zijn advocaat heeft nogmaals het standpunt uiteengezet dat hij eerst het cassatie-beroep afwacht.

Er zal nu een proces-verbaal worden opgesteld van Votrons afwezigheid. Daarin zal wellicht meer duidelijkheid komen over de gevolgen voor Votron.

Het proces is aangespannen door de Nederlandse advocaat Hendrik Jan Bos, die een aantal gedupeerde Fortis-beleggers verdedigt. Bos wil namens die beleggers de voormalige Fortis-top op de rooster leggen om te achterhalen welke uitspraken ze tussen 1 augustus 2007 en 30 juni 2008 deden en over welke informatie ze beschikten bij de dramatische opsplitsing en ontmanteling van Fortis eind 2008. Op basis daarvan hopen de beleggers hun geleden verliezen alsnog enigszins te compenseren. 

Paul Olden, de Nederlandse advocaat van Jean-Paul Votron, maakt zich echter sterk dat een Europese verordening zijn cliënt het recht geeft om in België - en in het Frans - als getuige verhoord te worden.

Votron wil niet verhoord worden in het Nederlands omdat dan het gevaar bestaat dat sommige van zijn uitspraken uit de context zullen gelicht worden.

De Nederlandse rechter ziet dat anders en herhaalde vandaag dat Votron er wel had moeten zijn. De zitting duurde ongeveer vijftien minuten.

Naast het verhoor van Votron heeft de rechter in Utrecht ook verhoren van oud-voorzitter Maurice Lippens en voormalig financieel topman Gilbert Mittler gepland. Dat zou gebeuren op respectievelijk 8 en 11 juni.