‘Votron komt niet naar getuigenverhoor’
Foto: Belga
Paul Olden, de Nederlandse advocaat van Jean-Paul Votron, maakt zich sterk dat een Europese verordening zijn cliënt het recht geeft om in België als getuige verhoord te worden. Eerder zei de rechtbank dat de ex-Fortis-topman vrijdag moet verschijnen voor de rechter in Utrecht.

Na een urenlange discussie met de rechtbank van Utrecht heeft Jean-Paul Votron besloten om morgen niet in Utrecht te verschijnen voor een getuigenverhoor. ‘Er zal wel een zitting zijn, waar de rechtbank nog het een en ander regelt met de advocaten, maar mijn cliënt zelf zal niet aanwezig zijn’, zegt meester Paul Olden.

Volgens de advocaat van Votron heeft de Nederlandse rechtbank ook niet de juridische middelen om zijn cliënt op te vorderen. ‘Er bestaat een exclusieve Europese verordening die bepaalt dat hoe een lidstaat een onderdaan van een andere EU-lidstaat kan oproepen voor getuigenverhoor. Die verordening bepaalt dat Votron het recht heeft om in eigen land verhoord te worden. De afstand tussen Utrecht en Brussel heeft hier niets mee te maken. Voor Italianen en Fransen geldt dezelfde regeling.’

Volgens Olden wil Votron niet verhoord worden in het Nederlands omdat dan het gevaar bestaat dat sommige van zijn uitspraken uit de context zullen gelicht worden. ‘Elk woord van Votron zal op een goudschaaltje gewogen worden en er zal een enorme betekenis aan gegeven worden. De moedertaal van mijn cliënt is Frans en hij is bang dat minder gelukkige uitspraken in het Nederlands tegen hem gebruikt zullen worden.’

De advocaat van Olden geeft wel toe dat de rechtbanken van Utrecht en Arnhem er anders over denken. ‘Daarom hebben we cassatieberoep aangetekend bij het hoogste Nederlandse gerechtshof, de Hoge Raad, waar we een spoedbehandeling gevraagd hebben.’ Zolang er daar geen uitspraak is, komt Votron niet opdagen.

Dat dit minachting is van de rechtbank doet volgens de advocaat van Olden niet ter zake. ‘Dat vergrijp bestaat in Nederland niet’. 

Naast het verhoor van Votron heeft de rechter in Utrecht ook verhoren van oud-voorzitter Maurice Lippens en voormalig financieel topman Gilbert Mittler gepland. Dat zou gebeuren op respectievelijk 8 en 11 juni.