Noord-Korea torpedeerde Zuid-Koreaans marineschip
Foto: afp
Noord-Korea is verantwoordelijk voor het zinken van het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan eind maart. Dat is de conclusie van een internationale onderzoekscommissie.

Het was een torpedo van een Noord-Koreaanse duikboot die de Cheonan eind maart tot zinken heeft gebracht, zegt de internationale onderzoekscommissie. Bij het incident vielen 46 doden.

In het rapport zijn de onderzoekers bijzonder duidelijk. 'De bewijzen tonen op overweldigende manier aan dat de torpedo afgevuurd werd door een Noord-Koreaanse duikboot', luidt het. 'Er is geen andere mogelijke verklaring.'

Noord-Korea ontkent elke verantwoordelijkheid. Het land wijst de conclusie van de hand en dreigt met een 'algemene oorlog' indien er sancties volgen. Pyongyang zal eigen onderzoekers naar Zuid-Korea sturen om de bewijzen na te pluizen.

Veroordeling

De VS veroordelen 'scherp de daad van agressie' van Noord-Korea, liet de woordvoerder van het Witte Huis weten. Hij heeft het over 'een objectief onderzoek en wetenschappelijk bewijs'.

De VS bieden hun steun aan Zuid-Korea aan 'in zijn verdediging tegen andere daden van agressie'. De kwestie zal in ieder geval niet onbesproken blijven tijdens de reis van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar de regio.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de conclusies 'zeer verontrustend'. 'Onvergeeflijk' is de term die de Japanse premier, Yukio Hatoyama, gebruikte om de Noord-Koreaanse daad te omschrijven.

'Terughoudendheid'

'Alle partijen moeten hun kalmte bewaren en terughoudendheid aan de dag leggen (...) om een escalatie te omzeilen', zo heeft de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard.

China voegt daaraan toe dat het land 'zijn eigen evaluatie' zal maken. Peking gaat evenwel niet zelf een onderzoek instellen.