Alle stemcomputers zijn getest en werken
Foto: jimmy kets
Op alle plaatsen waar in het verleden al elektronisch werd gestemd, zal dat op 13 juni ook gebeuren. Alle stemcomputers zijn getest en alles werkt, zo meldt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld).

Normaal gezien hadden de stemcomputers tegen de volgende federale verkiezingen vervangen moeten zijn. Onder meer door de vervroegde stembusslag was dat echter niet mogelijk.

Dat deed bij sommigen de vrees ontstaan dat opnieuw zou moeten worden teruggegrepen naar potlood en papier of dat er zich serieuze technische problemen zouden voordoen.

In totaal stemmen 201 gemeenten elektronisch. In al die gemeenten zijn de computers ondertussen getest. Uit die testen bleek dat alle pc’s wel degelijk werken.

Hier en daar zijn volgens het kabinet-Turtelboom nog wel kleine herstellingen nodig (vervanging van platte batterijen, schermen of kaartlezers die niet meer werken), maar die worden op dit moment al uitgevoerd door technici.

"Alle computers zullen in orde zijn voor de verkiezingen van 13 juni en gemeenten die dus al elektronisch stemden, zullen dat nu opnieuw kunnen doen", luidde het dinsdagavond.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig