Bobbejaan Schoepen overleden
Foto: louis verbraeken
In het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout is de Vlaamse zanger Bobbejaan Schoepen overleden. Schoepen was zondag 85 geworden.

Maandag omstreeks 11 uur stierf hij aan een hartstilstand in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout.Dat maakte zijn jongste zoon Tom Schoepen bekend. Bekende nummers van Schoepen zijn onder meer "De Lichtjes van de Schelde" en "Café zonder bier".

Modest Schoepen (zo werd Bobbejaan geboren op 16 mei 1925) was de zoon van een hoefsmid uit Boom, maar zou zijn carrière in Lichtaart en in de rest van de wereld uitbouwen. Met zijn buigzame zang- en jodelstem én zijn gefluit veroverde hij Europa na de Tweede Wereldoorlog, later volgde Amerika.

Wereldsterren

Hij trad op met wereldsterren, zat in dezelfde opnamestudio als Elvis Presley en mocht in het voorprogramma van zijn show een ontluikende ster als Jacques Brel verwelkomen. Hij trad onder andere samen op met Josephine Baker, Gilbert Bécaud en Catherina Valente. Maar hij bleef met beide voeten op de grond.

Op het einde van de fifties zag hij de kans schoon om zich definitief te vestigen in zijn 'hutje op de hei'. Het was wel een beetje groter dan een normaal hutje. In het Kempense Lichtaart liet hij 30hectare moeras droogleggen voor zijn eigen variététent. Zo kon hij gewoon blijven optreden zonder voortdurend van hot naar her te moeten reizen. Het zou de start van familiepark Bobbejaanland vormen.

Bobbejaanland

Bobbejaanland deinde uit tot flink uit de kluiten gewassen pretpark, maar in 2004 werd het verkocht. Bobbejaan, zijn echtgenote Josée en de familie mochten wel op het domein blijven wonen. Misschien is de verkoop van dat levenswerk het sein geweest om dat andere levenswerk, zijn muzikale carrière, een nieuwe boost te geven. Velen keken nog verbaasd op toen Bobbejaan in 2008 zijn comebackalbum uitbracht.

Net voor het jaareinde bracht Schoepen nog drie cd's uit: 'The World of Bobbejaan'. Een overzicht van zijn zestigjarige muzikale loopbaan in 75 nummers.