Helft negenjarige meisjes heeft borsten
Foto: *
Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in hun puberteit terecht. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat ongeveer een kwart van de achtjarigen lichamelijk begint te puberen en dat zelfs de helft van de negenjarige meisjes al borsten ontwikkelt. Volgens pediatrisch gynaecologe Mireille Merckx is dat bij ons niet anders. Dat zei ze vanochtend op Q-Music.

Ook bij ons komen meisjes steeds vroeger in hun puberteit terecht. ‘Dat is gebonden aan onze tijd’, zegt Mireille Merckx. ‘We leven veel rijker dan onze voorouders. Dat draagt bij aan een vroegere lichamelijke ontwikkeling.’ Ook ons vervuilde milieu is een boosdoener. De onderzochte Amerikaanse meisjes bleken verhoogde concentraties slechte, lichaamsvreemde stoffen in hun urine te hebben. 

 
Meer risico op kanker
 
Wetenschappers maken zich zorgen om deze trend. ‘We vragen ons af of de borstontwikkeling op zo jonge leeftijd meer gevallen van borstkanker als gevolg zal hebben’, zegt Mireille Merckx. 
 
Schommelingen
 
Omdat het een lichamelijke ontwikkeling is, kunnen kinderen ook last hebben van stemmingswisselingen zoals alle pubers. ‘Maar dat wil niet zeggen dat onze kinderen mentaal sneller rijp zijn. Soms moeten we ook de ouders helpen, omdat kinderen niet meer het klassieke ontwikkelingspatroon volgen.’
 
Of vrouwen die op erg jonge leeftijd rijp zijn, ook sneller in hun menopauze terecht komen, kunnen onderzoekers nog niet zeggen.