De muzieksector is niet te spreken over de beslissing van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) om 4,4 miljoen euro van de voorziene budgetten te blokkeren.

"Door de kraan voor alle projectmatige steun voor internationale projecten en de tussenkomsten in reis-, verblijf- en transportkosten boudweg dicht te draaien, ondergraaft u de budgettaire hefbomen voor uw eigen beleid", schrijven 17 sectororganisatie vrijdag in een open brief.

Zoals afgesproken met de rest van de Vlaamse regering tijdens de begrotingscontrole, blokkeert minister Schauvliege dit jaar een deel van haar budget. De muzieksector spreekt van een verdoken besparing. "Als er geen dossiers meer mogen worden ingediend en dus ook geen budgetten vastgelegd, dan blijft het niet besteedde geld op de cultuurbegroting gewoon in de staatskas en is er alsnog bespaard."

Maar dat is niet alles. "Er is bovendien de vrees dat bij de begrotingsopmaak voor 2011 het effectief uitgegeven bedrag voor de diverse posten op de cultuurbegroting plots de norm zal zijn voor het bepalen van het nieuwe cultuurbudget, en niet het eerder voorziene en beleidsmatig onderbouwde bedrag."

Met andere woorden, zo gaat de brief verder, "de besparingsfetisj van deze Vlaamse regering dreigt er toe te leiden dat de financiële inhaalbeweging die men het afgelopen decennium in het beleidsdomein cultuur realiseerde, in amper twee jaar tijd van tafel wordt geveegd".

De muzieksector, die zich verenigt in Het Muziekoverleg, nodigt Schauvliege uit voor een open dialoog "over een muziekbeleid waarin subsidies kaderen in een breder financieringsbeleid dat aanzet tot ondernemingszin".
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig