Euro zakt onder 1,25 dollar
Foto: epa
De euro is vrijdag onder de kaap van 1,25 dollar gezakt, voor het eerst sinds begin maart 2009. De Europese eenheidsmunt heeft te lijden onder nieuwe ongerustheid over de economische en budgettaire toestand van de eurozone. Het reddingspakket voor de euro lijkt voorlopig weinig vruchten af te werpen.

Rond 10.30 uur daalde de euro tot 1,2494 dollar, het laagste peil sinds 5 maart 2009.

De onrust werd versterkt door Paul Volcker, economisch raadgever van de Amerikaanse president Barack Obama. Die zei donderdag dat de Griekse crisis kan leiden tot de desintegratie van de eurozone als haar economisch bestuur niet hervormd wordt, aldus analisten.

Teleconferentie

De ministers van Financiën van de zeven meest geïndustrialiseerde landen (G7) hebben vrijdag via teleconferentie overlegd over de crisis in de eurozone die werd in gang gezet door de Griekse schuldenproblemen. Dat heeft de Japanse minister van Financiën, Naoto Kan, gezegd.

‘We zijn op de hoogte gebracht van de inspanningen in Europa om de euro te stabiliseren’, aldus Kan.

Valutahandelaars vrezen dat de schuldenproblemen in de eurozone op lange termijn kunnen wegen op het economisch herstel in Europa en dat de eurozone zelf in vraag gesteld zou kunnen worden.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig