Magnette ontkent extra bijdrage voor kerncentrales
Foto: © Marc Herremans - Corelio
Het kabinet van ontslagnemend minister van Energie Paul Magnette (PS) zegt dat er geen sprake van is dat de Franse nutsgroep GDF Suez een extra bijdrage opgelegd krijgt voor het langer openhouden van de kerncentrales van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1.

Bij de minister wordt eraan herinnerd dat er in oktober 2009 een protocolakkoord werd ondertekend door de Belgische staat en GDF Suez. De Franse groep moet volgens dat document tussen 2010 en 2015 een vastgelegde bijdrage betalen van 215 tot 245 miljoen euro. Wat de bijdrage na 2015 zal zijn, ligt nog niet vast.

De energieprijs die dan toegepast zal moeten worden, is namelijk nog niet bekend, luidt de argumentatie. Wel zal het niet gaan om een bijkomende bijdrage, bovenop wat al voorzien is voor de komende vijf jaar.

De kranten De Tijd en L'Echo schreven vrijdag dat volgens antwoorden die Magnette aan de Europese Commissie heeft gegeven, GDF Suez een extra bijdrage moet betalen voor het langer openhouden van de kerncentrales; een bijdrage die dus bovenop de 215 à 245 miljoen voor 2010-2015. Maar dat ontkent Magnette dus.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in