Professor Christine Van Broeckhoven stopt met politiek
Christine Van Broeckhoven in de bib op 25 september Foto: Foto CVB
SP.A-kamerlid Christine Van Broeckhoven heeft beslist uit de politiek te stappen. Ze kiest voluit voor haar carrière als wetenschapper. Er was haar nog de vierde plaats op de Senaatslijst aangeboden, maar daar gaat de Antwerpse politica en hoogleraar niet op in. Ze zetelde nog maar drie jaar in het parlement.

Van Broeckhoven (57) is hoogleraar aan de Universiteit van Antwerpen. Ze is een autoriteit op het vlak van onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Ze heeft haar eigen laboratorium voor moleculaire genetica aan de UA.

Terwijl bij andere partijen het ene witte konijn na het andere opduikt, verdwijnt er bij de Vlaamse socialisten een van het toneel. In 2007 pakte de SP.A uit met Van Broeckhoven als lijsttrekker voor de Antwerpse kamerlijst. Maar Van Broeckhoven ging onderuit als kopstuk. Ook in het parlement vond ze nooit haar draai. Ze kreeg bakken kritiek.

Na de val van de regering was ze ontgoocheld en boos. 'Na drie jaar heb ik eindelijk een netwerk van contacten en boek ik resultaat, en dan valt de regering', zei ze onlangs nog.

In haar politieke afscheidsbrief zegt Van Broeckhoven dat ze ‘naar best vermogen heeft gewerkt om ethische, psychosociale en medische aspecten van de vergrijzing op de agenda te zetten’. Ze geeft meteen toe dat haar dat slechts ‘gedeeltelijk’ gelukt is. ‘Maar het heeft wel geleid tot een netwerk van geïnteresseerde politici onder wie ministers Laurette Onkelinx, Jo Vandeurzen en Ingrid Lieten’, luidt het.

Van Broeckhoven wil zich nu concentreren op haar carrière als wetenschapper. ‘De komende weken en maanden sta ik met mijn onderzoeksdepartement en onderzoeksgroep voor nieuwe en grote uitdagingen in de hersenwetenschappen, waar ik mij ten volle zal moeten op concentreren’.

‘Ik dank de SP.A voor hun gedurfde visie op de vergrijzing en de kansen die ze mij geboden hebben’, besluit Van Broeckhoven.