Geert Bourgeois N-VA-lijsttrekker in West-Vlaanderen
Geert Bourgeois Foto: edm
Vlaams minister Geert Bourgeois trekt de Kamerlijst voor N-VA in West-Vlaanderen. Maar hij blijft minister in de Vlaamse regering en zal zijn mandaat dus niet opnemen.

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois is de tweede minister uit de Vlaamse regering die lijsttrekker wordt bij de komende verkiezingen op 13 juni. Eerder raakte bekend dat Vlaams mediaminister Ingrid Lieten de SP.A-lijst in Limburg zal trekken.

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) had zijn collega’s nochtans gevraagd om geen prominente rol te spelen bij de verkiezingen. ‘Niemand van de Vlaamse ministers heeft de ambitie om de Vlaamse regering na de federale verkiezingen te verlaten', zei hij vorige week. 

Voor Peeters is het vooral belangrijk dat de Vlaamse regering doorwerkt. ‘Alle ministers hebben zich geëngageerd om zich prioritair bezig te houden met hun ministerfunctie en met het voortwerken van de Vlaamse regering’, aldus Peeters. Peeters herinnert er ook aan dat alle ministers vorige week al hun belofte hebben herhaald hun mandaat als Vlaams minister uit te doen. Peeters had er bij zijn Vlaamse excellenties ook op aangedrongen geen prominente rol te spelen in de campagne.

Dat Bourgeois en Lieten de oproep van Peeters negeren is ‘de verantwoordelijkheid van de politici en de partijen’, zegt Peeters.

Net als Lieten zal Bourgeois zijn federaal mandaat echter niet opnemen. Beiden blijven dus minister in de Vlaamse regering.

Later vandaag worden de N-VA-lijsten officieel voorgesteld. Gisteren raakte ook al bekend dat Kamerlid Jan Jambon de N-VA-lijst in Antwerpen zal trekken.