Rik Torfs is 'wit konijn' van CD&V
Foto: gbr
Professor Kerkelijk Recht Rik Torfs komt bij de verkiezingen op voor de CD&V. Hij krijgt de tweede plaats op de senaatslijst, na partijvoorzitster Marianne Thyssen.Nog voor zijn overstap definitief was, klonk in de partij al kritiek.

De Leuvense hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs (53) werd al bij herhaling aan politieke partijen gekoppeld, maar hield de boot telkens af. Ditmaal doet hij toch de stap.

Torfs heeft de steun van partijvoorzitster en boegbeeld Marianne Thyssen, maar is toch niet onomstreden in de christendemocratische gelederen. Dat hij van bovenuit geparachuteerd zou worden op de senaatslijst, is daar niet vreemd aan. Bij de aftredende senatoren, die weken geleden al te horen kregen dat er een Bekende Vlaming gedropt zou worden in hun midden, en die later vernamen dat het om Torfs ging, is dat niet overal in goede aarde gevallen.

Bovendien wekt Torfs weerstand op bij sommige CD&V'ers wegens zijn profiel: meer vedette dan hoogleraar en vooral gevraagd voor zijn amusementswaarde. Hij noemt zich katholiek, maar gaat tegelijk de kritiek op de Kerk niet uit de weg.

'Als Torfs echt wil komen, zal toch bewezen moeten worden dat er meer aan de hand is dan puur opportunisme van zijn kant', zei een CD&V-parlementslid gisteren nog voor de overstap definitief was. 'Een mediageile onnozelaar', is het duidelijke oordeel van een andere.

Torfs heeft er voor een hoogleraar kerkelijk recht inderdaad een indrukwekkende tv-carrière opzitten. Het bekendst is hij als jurylid in het quizprogramma De Slimste Mens Ter Wereld, maar ook in vele andere programma's is Torfs een graag geziene gast of zelfs presentator. Hij hield er meermaals het verwijt aan over dat hij met zijn optredens de academische waardigheid schaadt.

Torfs presenteerde vorig jaar ook de politieke talkshow Stemming '09, uitgerekend met toenmalig VRT-journalist Siegfried Bracke, die intussen lijsttrekker is geworden voor de N-VA. Hij schrijft ook een tweewekelijkse column in De Standaard onder de titel Het Hellend Vlak.

Torfs is ook al erg lang in de verleiding om in de politiek te stappen. Vorig jaar overwoog hij nog om met een eigen lijst deel te nemen aan verkiezingen of minstens een nieuwe politieke denktank op te richten.

Als Torfs de stap naar de politiek waagt, zal het overigens niet voor het eerst zijn dat hij meedoet aan verkiezingen. In 2005 nam hij deel aan de rectorverkiezingen aan de KU Leuven, waarin hij tot de verrassing van velen slechts erg nipt verloor van Marc Vervenne. De studenten, die voor Vervenne kozen, maakten het verschil.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig