Op verschillende Belgische luchthavens zijn woensdagmorgen vóór 10 uur minstens zeven vluchten geannuleerd ten gevolge van de nationale staking in Griekenland en de vulkaanuitbarsting in IJsland.

Op Brussels Airport zijn drie aankomende vluchten en drie vertrekkende vluchten van en naar Athene afgelast. Griekenland wordt woensdag platgelegd door een algemene staking uit protest tegen de zware besparingsmaatregelen van de regering om het land uit de financiële crisis te halen.

Op de luchthaven van Charleroi is één namiddagvlucht met bestemming Glasgow afgelast. Het Schotse en Noord-Ierse luchtruim zijn gesloten als gevolg van een nieuwe aswolk uit IJsland. Vanaf op Charleroi is woensdag geen enkele vlucht gepland van of naar Griekenland.

Problemen Groot-Brittanië en Ierland

De aswolk uit IJsland hindert vooral in Groot-Brittannië en Ierland het luchtverkeer. Sinds 8 uur (Belgische tijd) zijn meerdere luchthavens in Schotland en Noord-Ierland gesloten, omdat de concentratie vulkanische as in de lucht de grenswaarden overschreden hadden, zo deelde de Britse luchtvaartautoriteit CAA mee. Het vliegverkeer van en naar de Schotse hoofdstad Edinburgh blijft wel mogelijk.

Ook in Ierland doen zich problemen voor. Op de luchthaven van Dublin geldt vanaf 12 uur (Belgische tijd) een vliegverbod. Mogelijk worden er ook de andere luchthavens getroffen, aldus de Ierse luchtvaartautoriteit IAA.

De CAA benadrukt dat de situatie nog kan verergeren, aangezien de aswolk naar het zuiden afdrijft en mogelijk ook de luchthavens in het noorden van Engeland kan hinderen. De situatie wijzigt van uur tot uur, waardoor het voor de CAA lastig is om exacte voorspellingen te doen. 

 'De toestand in deze zones zal wellicht niet verbeteren in de loop van de dag', zegt ook Eurocontrol, dat ook wijst op mogelijke risico's voor de werking van de luchthavens van Manchester en Liverpool.