Model lokt critici Poetin in seksval
Yekaterina Gerasimova Foto: rr
Een Russisch model heeft al minstens zes tegenstanders van premier Vladimir Poetin in opspraak gebracht door met hen in bed te duiken. De vrouw nam de seksuele escapes stuk voor stuk op en zette ze op het internet. Haar slachtoffers beweren dat ze is ingehuurd door het Kremlin om hun reputatie te vernietigen.

Het laatste slachtoffer van het amateurmodel Yekaterina Gerasimova is Viktor Shenderovich, een vooraanstaande journalist die indertijd ongenadig de draak stak met Poetin via een Russische versie van het fameuze satirische magazine Spitting image. Volgens hem deed de vrouw zich voor als journalist. Een paar dagen na een interview belde ze of hij haar wilde ontmoeten in een appartement in Moskou voor een amoureuze rendez-vous.

Ook oppositieleider Ilya Yashin, de hoofdredacteur van de Russische Newsweek Mikhail Fishman, schrijver Eduard Limonov en de leider van de anti-Poetin-groep 'Het Andere Rusland' Alexander Potkin trapten al in de val van Gerasimova. Eén oppositieleider wist te ontsnappen: hij vond dat Gerasimova iets te veel energie aan de dag legde om hem te verleiden tot drugsgebruik.

Volgens Shenderovich en Yashin zit de Russische geheime dienst achter de seksvideo's.

Expliciete beelden

Alle, zeer expliciete, videobeelden werden openbaar gemaakt op een website. De slachtoffers, die werden verleid in dezelfde flat in Moskou, kunnen dus niets anders doen dan schoorvoetend toegeven. Limonov probeert de zaak nog te minimaliseren: 'Ik zie niets controversieel in het feit dat mannen uit de oppositie geen vrouwen weigeren'. Ook Yashin zegt dat hij niets illegaal heeft gedaan.

Mikhail Fishman was het eerste slachtoffer van Gerasimova, de hoofdredacteur werd ook gefilmd toen hij een lijntje cocaïne snoof.

'Zeer professioneel'

Shenderovich waarschuwt dat nog meer prominenten geviseerd zullen worden. 'Dit is zeer professioneel gefilmd, dit is het werk van de overheid'. Een woordvoerder van Poetin liet al weten dat hij niet op de hoogte is van deze activiteiten.

Gerasimova, ook wel Katya of Moo-Moo genoemd, werkt voor een modellenbureau in Moskou. Het agentschap zegt niet te weten wat de modellen in hun vrije tijd doen.

Vorig jaar was de Britse diplomaat James Hudson betrokken in een seksschandaal. Hudson werd gefilmd met twee prostituees en nam ontslag na het lekken van de video. Ook toen dachten velen aan een seksval opgezet door de Russische geheime dienst.