Sagan wint eerste rit in Romandië
Foto: reuters
De Slovaak Peter Sagan heeft de eerste rit in de ronde van Romandië gewonnen, een etappe over 175,6 km van van Porrentruy naar Fleurier. In de massaspurt klopte de Liquigas-renner Gavazzi en Roche.

In een massaspurt ging de piepjonge Slovaak de Italiaan Francesco Gavazzi, de Ier Nicolas Roche en de rest van het peloton vooraf. De 20-jarige Sagan, die dinsdag als tweede eindigde in de proloog op een seconde van Marco Pinotti, is ook de nieuwe leider.

Philippe Gilbert was de beste Belg als zestiende.

In het begin van dit wielerseizoen was Sagan al de revelatie in Parijs-Nice. Hij won twee ritten, werd nog een keer tweede, derde en vijfde en werd zeventiende in de eindstand. Resultaten waarmee Sagan, ex-mountainbiker en ex-cyclocrosser op het hoogste wereldniveau bewondering oogstte. In de eerste etappe van de Ronde van Romandië deed de Slovaak er een schepje bovenop.

De massaspurt kwam er na een lange ontsnapping van Andrey Zeits, Thibaut Pinot en Chad Beyer. Pinot ging alleen zijn kans op 45 km van het einde tijdens de laatste beklimming waar Mark Cavendish al uit het peloton verdwenen was. Op 17 km van Fleurier sprong onze landgenoot Jan Bakelants op en over Thibaut Pinot maar ook de Olenaar kon het niet bolwerken. Op naar een massaspurt dus die door een felle zijwind niet gemakkelijk gemaakt werd.