Ook rating van Spanje verlaagd
Ook in Spanje was de jongste tijd heel wat onrust over sociael-economische hervormingen Fernando Alvarado/epa Foto: © FERNANDO ALVARADO
Het ratingagentschap Standard & Poor’s (S&P) heeft nu ook de kredietrating van Spanje verlaagd, met één stap tot AA. Portugal gaat intussen zijn geplande besparingen sneller doorvoeren.

Die rating komt overeen met de status van onder meer Slovenië. Spanje wordt door S&P dus verwijderd uit de club van Europese topemittenten.

Een gelijkaardige afwaardering van Griekenland en Portugal op dinsdagavond leidde vandaag tot een waar bloedbad op de beurzen. Het is dus uitkijken hoe de markten op dit nieuws zullen reageren.

De downgrade werd kort voor het sluiten van de beurzen bekendgemaakt. In een eerste reactie verloor de Spaanse Ibex 35 index 3,2%. Vooral de Spaanse banken krijgen klappen. Banco Santander verliest 4,2%, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria 4,8 procent.

De 'outlook' van S&P voor Spanje  is ook negatief, zodat een verdere ratingverlaging niet uitgesloten is.

S&P zegt in een mededeling dat een verdere ratingverlaging voor Spanje mogelijk is "als de begrotingssituatie verder verslechtert ten opzichte van de huidige vooruitzichten". De vorige ratingverlaging voor Spanje dateert van januari 2009.

Een lagere rating betekent dat Spanje ook meer moet betalen om op de internationale markten geld te lenen. Vandaag was de rente op Spaans staatspapier al tot het hoogste niveau in meer dan een jaar gestegen.

Andere ratingbureau’s, zoals Moody’s en Fitch, houden voorlopig nog een hogere rating voor Spanje aan.

Portugal

In Portugal gaat de socialistische regeringspartij (PS), met de steun van de belangrijkste centrum-rechtse oppositiepartij (PSD),  de reeds voorziene besparingsmaatregelen sneller dan voorzien invoeren. Het land probeert zo speculatie tegen te gaan. Maar Portugal blijft wel geteisterd door stakingen tegen die in maart aangekondigde besparingen.

Op een gezamenlijke persconferentie poogde premier José Socrates vertrouwen in de markten te pompen. "Dit is een land dat zijn verplichtingen nakomt, een land dat nooit verzaakt heeft aan zijn internationale kredietwaardigheid." Volgens Socrates wordt Portugal getroffen door een "ongegronde aanval van speculanten".

Begin maart ontvouwde het land reeds het besparingsplan dat het begrotingstekort van 9,4 procent in 2009 tegen 2013 opnieuw onder de door Europa vereiste bovengrens van 3 procent van het bbp moet brengen. Tegen dat plan woedt nu een stakingsgolf.

Het gaat onder meer om maatregelen als hogere belastingen voor inkomens boven de 150.000 euro, een taks op beurswinsten en nieuwe snelwegtaksen. Maar ook de werkloosheidsvergoedingen worden ingedamd. Volgens Socrates gaat het om "sociale rechtvaardigheid": "We willen verzekeren dat niemand werkloos blijft omdat het enkel voordeliger zou zijn dan werken."