Vlaamse komieken scharen zich achter Wim Dufraing
Foto: Jozef Leysen
De Vlaamse komieken scharen zich massaal achter Wim Dufraing, die een klacht voor laster en eerroof op zak heeft na een mop over de politie van de zone Kapelle-op-den-Bos/Londerzeel/Meise (KLM). Tijdens een persmoment woensdag in het Antwerpse café The Joker waren de reacties unaniem: dit gaat te ver.

Eind 2009 bracht Dufraing een mop over de politiezone KLM tijdens de eindejaarsconférence van Dufraing & De Wit. Daarin noemde hij de agenten van de zone KLM de domsten van het land.

'Op die manier ventileerde ik met een karikatuur een persoonlijke frustratie nadat ik op een week tijd twee domme verkeersboetes had opgelopen nabij de school waar ik les geef.'

Niet iedereen kon die mop echter even goed smaken. In januari schreef de commissaris een brief naar de schooldirecteur. Hij liet weten dat het niet kon dat een leraar met voorbeeldfunctie de spot dreef met de politie.

'Afgelopen vrijdag nodigde de politie me uit om een verklaring te komen afleggen. Blijkbaar had diezelfde commissaris ondertussen een klacht voor laster een eerroof voorbereid', aldus Dufraing.

De komiek vindt dat te ver gaan. Collega's zoals Alex Agnew, Raf Coppens, Xander De Rycke en Bert Kruismans kwamen woensdag hun steun betuigen. 'Komieken maken grappen over frustraties, rariteiten en miserie van zichzelf en anderen. Dat is eigen aan humor en draagt bij aan de relativering van eenieder. Als dit niet meer kan, vrezen we dat er nog veel klachten zullen volgen tegen comedians en cartoonisten, die alleen maar mensen willen doen lachen', klinkt het in koor.