Wordt Thyssen eerste vrouwelijke premier?
Foto: belga
Eric Van Rompuy, Vlaams parlementslid voor CD&V, heeft een ‘heel goed gevoel’ bij de beslissing van partijvoorzitster Marianne Thyssen om als CD&V-boegbeeld naar de verkiezingen te trekken. ‘Als we de verkiezingen winnen, dan is Thyssen natuurlijk onze kandidaat-eerste minister’, zei hij in de wandelgangen van het Vlaams parlement.

Van Rompuy looft hoe Thyssen als de voorbije dagen ‘kordaat’ reageerde op de federale regeringscrisis. ‘Zij is erg gegroeid in haar functie. Ze heeft de voorbije dagen duidelijk getoond dat wij niet met ons laten sollen.’

Volgens Van Rompuy is Thyssen een ‘heel sterke troef’ voor de partij, die mogelijk de eerste vrouwelijke premier van België wordt. ‘Zij kan misschien de rustige vastigheid brengen’, verwijst hij met een kwinkslag naar de periode dat zijn broer, Herman Van Rompuy, federaal premier was.

Van Rompuy reageert begripvol op de stap opzij van Yves Leterme. ‘Hij heeft drie jaar lang het beste van zichzelf gegeven. Dat hij nu een deel van de verantwoordelijkheid neemt, heeft hij zelf beslist.’

Toch wil hij Leterme zeker nog niet afschrijven in de Belgische politiek. ‘Onderschat hem niet, hij is de man van de tegenaanval. Hij zal zijn rol nog wel spelen’, besluit hij.