Vlaams Belang en Johan Demol uit elkaar
Foto: belga
Vlaams Belang zet de Brusselse parlementsleden Johan Demol en Greet Van Linter uit de partij.

Dat gebeurt nadat beiden een brief hadden gestuurd naar het Brussels parlement dat de Vlaams Belang-fractie niet meer zou bestaan en vervangen zou worden door de 'Vlaamse Democraten in Brussel', licht fractieleider Dominiek Lootens toe.

'Sinds de verkiezingen van 2009 en na talloze gesprekken was al duidelijk geworden dat de meningsverschillen over inzet en de toekomst van beide parlementsleden in de partij onoverbrugbaar waren geworden', klinkt het in een mededeling.

Aan Demol en Van Linter wordt gevraagd om hun parlementaire mandaat opnieuw ter beschikking te stellen van het Vlaams Belang.

Bar slecht

Het Vlaams Belang deed het erg slecht op 7 juni in Brussel. De partij tuimelde van 34 naar 17,5 procent. Gewezen hoofdcommissaris Johan Demol zelf haalde slechts 3.176 voorkeurstemmen, vergeleken bij 9.672 voorkeurstemmen in 2004.

Demol nam kort na de verkiezingen ontslag uit het partijbestuur van Vlaams Belang. Ook nam hij ontslag als gemeenteraadslid van Schaarbeek.

Greet Van Linter maakte van 2004 tot 2009 deel uit van het Vlaams parlement. In juni vorig jaar werd ze verkozen in het Brussels parlement.