Zaak ‘Kuifje in Afrika’ wordt uitgesteld
Mbutu Mondondo Foto: ap
De Brusselse rechtbank heeft woensdag in kort geding de zaak over het stripalbum ‘Kuifje in Afrika’ van Hergé uitgesteld naar 5 mei. De raadsheer van de nv Moulinsart heeft gevraagd om de conclusies van de tegenpartij te bestuderen. De bal ging aan het rollen door de Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo die ‘Kuifje in Afrika’ uit de rekken willen laten halen wegens racisme.

De advocaten van Mbutu Mondondo bevestigden dat het uitstel van enkele dagen geen probleem is voor hun cliënt. Zij willen bepaalde documenten die aantonen dat het nv Moulinsart is die de rechten op het album ‘Kuifje in Afrika’ bezit. Indien het moet, zullen de advocaten de nv dwingen om die documenten op tafel te leggen, luidt het.

Mbutu Mondondo vindt de strip ‘racistische en kolonialistische propaganda' en wil dat hij uit de rekken wordt gehaald.

Een van Mbutu Mondondo's advocaten vraagt zich af waarom op de Frans- en Nederlandstalige versie niet zoals op de Engelse publicatie van het album een strookje en een voorwoord kunnen geplaatst worden om te waarschuwen voor racistische elementen in het stripverhaal.

Mbutu Mondondo is volgens zijn advocaten vastberaden en bereid om eventueel naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.