Bankiers waarschuwen voor domino-effect
Foto: epa
De langetermijnrente schiet in Griekenland naar een ongekende hoogte voor bijna 11 procent op een obligatie van 10 jaar. Dat is ongezien in de eurozone. Analisten vrezen voor een domino-effect als de Griekse banken in financiële problemen komen.

'De kans dat de Griekse overheid de leningen niet meer kan terugbetalen, stijgt niet met de dag, maar met het uur', zegt Koen De Leus, analist van KBC Securities. 'Als het IMF en de EU niet snel actie ondernemen, zie ik de situatie nog verslechteren.

De rente voor obligaties met een looptijd is gestegen tot 18,5 procent. Dat is 3,5 procentpunt meer dan gisteren. De op de obligaties voor 10 jaar is de rente met 1,5 procentpunt gestegen. Beleggers vrezen dat Griekenland zijn schulden zal moeten herschikken.

Daarmee zou het land dezelfde maatregel moeten gebruiken als een aantal derde wereldlanden. In de eurozone is dat nog nooit gebeurd. Ook in andere landen rijzen steeds meer twijfels over de mate waarin de overheid de leningen zal kunnen terugbetalen.

Zo zijn in Portugal de rentevoeten voor de alle overheidsobligaties ondertussen gestegen tot meer dan 5 procent. Ierland begint ook in steeds slechtere papieren te komen. Voor een lening op twee jaar is de rentevoet met 0,7 procentpunt gestegen tot 4,2 procent.

Voor een lening op 15 jaar is dat ondertussen zelfs bijna 6 procent. België houdt daartussen al bij al goed stand. Eigenljik is er nauwelijks beweging. Voor de obligaties met een korte looptijd is de rentevoet wel licht gestegen, maar voor leningen van meer dan vijf jaar is er zelfs sprake van een daling van de rentevoet.

Volgens Deutsche Bank komen we op dit ogenblik terecht in een 'dodelijke spiraal'.