De vertrouwenscrisis rond Griekenland slaat niet alleen over naar andere lidstaten van de eurozone, maar ook naar bedrijfsobligaties in de hele wereld. De beleggers eisen overal hogere risicopremies op geleend geld.

Uit verschillende indices blijkt dat de prijzen van Credit-default swaps (CDS) de hoogte ingaan. Een CDS verzekert de eigenaar ervan tegen wanbetalingen op het onderliggende schuldpapier. Als de CDS-prijzen stijgen, betekent dit dat de risico-aversie op de markt toeneemt. De rentepremie die beleggers vragen op risicodragend schuldpapier, zoals bedrijfsobligaties, dreigt dus fors de hoogte in te gaan. Dat is slecht nieuws voor de economie, omdat het duurder wordt voor ondernemingen om te lenen en te investeren.

Hetzelfde geldt voor overheden van landen met een ongezonde financiële situatie. De CDS-prijzen voor staatsobligaties uit Griekenland, Portugal en Spanje stegen dinsdag tot recordniveau’s. Sinds augustus vorig jaar zijn ze in Griekenland verachtvoudigd en ijnh Portugal verzevenvoudigd, zo blijkt uit gegeens van dataspecialist CMA.

Ook in de Europese banksector staat de kostprijs om obligaties te verzekeren weer op het hoogste peil sinds bijna een jaar, blijkt uit cijfers van JPMorgan Chase & Co.