Bel20 verliest weer 2,4%
Foto: rr
Na een bloedrode voormiddag hebben de beurzen zich wat kunnen herpakken in de namiddag. Toch sluit de Bel20 opnieuw af met een zwaar verlies van 2,39%.

Rond het middaguur was het verlies opgelopen tot zo'n 3,5 procent. De index was gezakt tot 2.470 punten, maar sloot af op 2.506 punten. België deed het nog steeds een stuk slechter dan de andere West-Europese beurzen, waar de indexen zowat 1,5% lager sloten. 

Net als dinsdag kleurden alle aandelen in de Brusselse beurskorf rood. Vooral de financiële aandelen duwden de index lager. Beleggers toonden zich net als gisteren bezorgd dat de Griekse schuldencrisis ook andere Europese landen zal besmetten, en dat er een mogelijke herschikking van de Griekse staatsschulden komt. "Als er een schuldherschikking komt van mogelijks meer dan 50 procent, zullen zij daarop stevige verliezen lijden", zei Bart De Bock, chef aandelenhandel bij KBC Securities.

Volgens Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), is het "absoluut noodzakelijk" dat Duitsland snel een beslissing neemt voor het Griekse noodplan. Samen met Dominique Strauss-Kahn, topman van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maande hij deze namiddag de Duitsers tot spoed aan.

Op het Spaanse Mapfre na, was Fortis de slechtst presterende Europese verzekeraar. Fortis verloor vandaag 7,4% tot 2,22 euro, maar eerder op de dag was dat nog 10 procent. KBC en Dexia hebben hun verlies van bijna 7 procent weer kunnen verkleinen naar  respectievelijk -3,8 en -2,5 procent. KBC heeft voor zowat 1,2 miljard euro Griekse staatsobligaties. Dexia heeft zijn blootstelling nog niet bekendgemaakt, maar heeft wellicht ook Grieks papier.

Op de aandeelhoudersvergadering van Fortis werd duidelijk dat de verzekeraar voor ruim 15,7 miljard euro is blootgesteld aan obligaties uit risicolanden als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië. Het gaat om oude beleggingen, die worden aangehouden tot de looptijd van de obligaties is vervallen. Topman Bruno Colmant gaf aan dat een ratingverlaging dus nog niet direct voor verliezen zorgt.

Nyrstar kon de verliezen uiteindelijk beperken tot 1,3 procent op 10,07 euro. Eerder op de dag liepen die op tot ruim 5 procent. De grondstoffengroep heeft in de eerste drie maanden van 2010 16 procent meer zink geproduceerd dan in het vierde kwartaal van vorig jaar, zo werd voorbeurs bekendgemaakt. De toename komt vooral op rekening van Balen, de grootste zinksmelter van het bedrijf, die na meer dan negen maanden sluiting in de herfst van vorig jaar weer werd opgestart.

Over Nyrstar was er ook sociaal nieuws. In Balen schrapt het bedrijf 50 administratieve banen. De operatie past in de stroomlijning van de management- en andere administratieve functies in Zürich.

Bekijk het beursdashboard op Standaard.biz