Koning rondt consultaties af
Jean-Michel Javaux Foto: rtr
Koning Albert heeft zijn geplande consultaties afgerond en verwacht vandaag geen nieuw bezoek meer. Dat heeft het Paleis woensdagnamiddag laten weten.

Dinsdag ontving de koning achtereenvolgens ontslagnemend premier Yves Leterme en de partijvoorzitters Elio Di Rupo (PS), Joëlle Milquet (CDH), Marianne Thyssen (CD&V) en Didier Reynders (MR). Open VLD-voorzitter Alexander De Croo kreeg geen nieuwe uitnodiging toegestuurd.

Woensdagvoormiddag volgden dan enkele oppositiepartijen. Zo gingen eerst de Vlaamse en Franstalige groenen Wouter Van Besien en Jean-Michel Javaux langs, waarna ook SP.A-voorzitster Caroline Gennez opnieuw op de koffie mocht.

De Franstalige partijen bleven denken aan een noodregering en hoopten dat de koning de SP.A kan overtuigen om alsnog te depanneren. Gennez bevestigde echter nogmaals dat ze niet van plan is tot een noodregering toe te treden.

Voor zijn audiëntie liet Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux optekenen dat de verkiezingen nog steeds geen vaststaand feit waren, maar nadien moest ook hij toegeven dat een stembusgang nagenoeg niet te vermijden is.