Het belangrijkste resultatennieuws van woensdag 28 april.

 Zinkproductie Nyrstar stijgt 16 procent in eerste kwartaal

De grondstoffengroep Nyrstar heeft in de eerste drie maanden van 2010 16 procent meer zink geproduceerd dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De toename komt vooral op rekening van Balen, de grootste zinksmelter van het bedrijf, die na meer dan negen maanden sluiting in de herfst van vorig jaar weer werd opgestart.

Dat staat in een trading update over het eerste kwartaal. Die bevat enkel kwalitatieve informatie en geen concrete cijfers.

Nyrstar produceerde 265.000 ton zink. Dat is licht hoger dan de 260.000 die ING WB had verwacht. De gemiddelde zinkprijs op de London Metal Exchange lag met 2.288 dollar per ton in het eerste kwartaal drie procent hoger dan in het laatste kwartaal van 2009.

De productie van lood, het tweede belangrijkste metaal van het bedrijf, nam wel aanzienlijk af: -29 procent tot 41.000 ton.


Shell ziet winst met ruim helft toenemen in eerste kwartaal

De Nederlands-Britse energiereus Royal Dutch Shell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar zijn winst met 57 procent zien toenemen. De nettowinst steeg tot 5,48 miljard dollar, van 3,49 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft Shell woensdag bekendgemaakt.

Topman Peter Voser plant duizenden banen te schrappen en raffinaderijen te sluiten om de prestaties van het bedrijf in lijn te brengen met die van concurrent BP.

"Onze resultaten zijn duidelijk verbeterd ten opzichte van een jaar geleden, en de winstgevendheid is gestegen van het lage niveau dat we in het vierde kwartaal van 2009 zagen. De verbetering is toe te schrijven aan hogere energieprijzen, operationele en productieprestaties en de groeiprogramma’s van Shell", aldus Voser.

De vooruitzichten voor de korte termijn worden volgens de topman gekenmerkt door gemengde signalen. "Tot nu toe zijn de olieprijzen in 2010 stabiel gebleven en is de vraag naar petrochemische producten toegenomen, maar de druk op de raffinagemarges, de vraag naar olieproducten en de gasprijzen in de spotmarkt duurt voort. Hoewel er aanwijzingen zijn voor een verbetering van de economische vooruitzichten, willen wij daar niet op bouwen, en gaan door met onze focus op groei van de kasstromen, ondersteund door het opstarten van nieuwe projecten en lagere kosten."

China en India geven Honda een duwtje

De Japanse autoconstructeur Honda heeft de nettowinst tijdens zijn voorbije boekjaar met einde op 31 maart bijna zien verdubbelen, tot 268,4 miljard yen (2,88 miljard dollar). De stijging was te danken aan de sterke verkoop in China en India.

Honda verwacht voor dit boekjaar de nettowinst met ruim een kwart te verhogen, tot 340 miljard yen.