Louis Michel wil ver gaan voor definitieve staatshervorming
Foto: mhb
Voormalig MR-voorzitter Louis Michel wil dat er na de verkiezingen werk wordt gemaakt van een definitieve staatshervorming. 'We zullen daarvoor nogal ver moeten gaan', zegt hij op VRT-radio.

Volgens Michel zijn daarvoor wel mensen nodig die overtuigd zijn dat België 'eeuwig een zin heeft'.

Volgens Michel zijn ook de Franstaligen klaar voor een nieuwe regionaliseringsronde. Zo voelt hij dat Vlamingen én Franstaligen 'open staan voor meer verantwoordelijkheden', al benadrukt hij meteen dat de solidariteit tussen noord en zuid in stand moet blijven.

Maingain

Zelfs het FDF is bereid om stappen te zetten, stelde de liberaal. 'Dat geloof ik werkelijk', luidde het vastberaden. Hij erkent ook dat voorzitter Olivier Maingain 'soms een semantiek gebruikt die niet past', maar ziet boven de taalgrens hetzelfde gebeuren. Alle Vlaamse partijen staan er immers onder druk van de N-VA, stelt hij vast.

De voormalige MR-voorzitter begrijpt niet waarom BHV een crisis waard was. Hij is 'diep ontgoocheld en ook wat kwaad'. In zijn ogen was een akkoord zeker nog mogelijk. Hij gaat ervan uit dat er - ook in 2007 al - verschillende kansen zijn gemist om tot een oplossing te komen.

Nieuwe verkiezingen zullen de situatie zeker niet vergemakkelijken, vermoedt het Europarlementslid nog. Hij vreest dat de nakende kiescampagne de standpunten zal verharden, wat het nog moeilijker zal maken om op een rustige, serene manier te kunnen onderhandelen.