In een poging om de aderlating van de Griekse beurs tegen te gaan, heeft de beursautoriteit er beslist om short selling - het verkopen van geleende aandelen - te verbieden.

Short selling is een techniek waarbij je probeert munt te slaan uit een verwachte beursdaling. Aandelen worden bij een derde partij geleend, verkocht en vervolgens tegen een lagere prijs weer aangekocht.

Short sellers waren de voorbije dagen erg actief op de beurs van Athene, die dinsdag alleen al zes procent verloor. Met het verbod, dat loopt tot 28 juni, hoopt de Griekse overheid de rust wat te herstellen.

Analisten vrezen vooral voor een instorting van de Griekse banksector, door de combinatie van torenhoge rentevoeten, crashende aandelen en mogelijke opvragingen van deposito’s door ongeruste klanten.

Het is maar de vraag of het verbod op short selling veel zal uithalen, want professionele beleggers zijn creatief in het bedenken van technieken om dit te omzeilen. Grote aandelen kunnen overigens ook op andere markten worden verhandeld. De beurs van Athene verloor vanochtend bij de opening al meteen 1,9%.

Tokio

De beurs van Tokio is woensdag 2,57 procent lager gesloten door een heropflakkering van de ongerustheid over de schuldencrisis van Griekenland.

De Nikkei-index moest 287,87 punten (-2,57 procent) prijsgeven en klokte af op 10.924,79 punten, of voor het eerst sinds drie handelsdagen opnieuw onder de psychologische grens van de 11.000 punten.

De breder samengestelde Topix-index verloor 19,99 punten (-2,00 procent) en sloot af op 977,64 punten.

De Dow Jones in Wall Street verloor dinsdagavond 1,9% en dook onder de drempel van 11.000 punten als gevolg van de Europese schuldencrisis.