Van Rompuy en IMF proberen markt te sussen
Foto: afp
Op maandag 10 mei komt er een Europese top om de noodsteun aan Griekenland te bekrachtigen, zegt Europees president Herman Van Rompuy. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dan weer 10 miljard euro extra hulp vrijmaken.

 Na de hevige verkoopgolf die de beurzen gisteren in de late namiddag in zijn greep hield, houden de Europese beleidsmakers hun hart vast voor wat er vandaag gaat gebeuren. De kans is niet onbestaande dat de speculatiegolf tegen Griekenland zo’n proporties aanneemt dat de financiële sector van het land het begeeft. Bovendien zijn er besmettingseffecten in de rest van de eurozone, in de eerste plaats in Portugal.

De vaste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, voelde zich alvast geroepen om vanuit Tokio, waar hij een Europees-Japanse top bijwoont, te bevestigen dat er op 10 mei een top komt van staats- en regeringsleiders. Daar moeten de eurolanden het steunmechanisme voor Griekenland op gang trekken.

Van Rompuy benadrukte dat de onderhandelingen over die steun op het juiste spoor zitten. Zo moeten de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds immers nog bevestigen dat de Griekse vraag om steun gerechtvaardigd is, maar daar lijkt niemand nog aan te twijfelen.

De Europese leiders raakten het enkele weken geleden al eens over de grote lijnen van de hulp. Die voorziet in leningen tot 30 miljard euro van de lidstaten bovenop zo’n 15 miljard van het Internationaal Muntfonds (IMF).

Bovendien zou het IMF daar nog eens 10 miljard euro extra willen bij doen, zo meldt the Financial Times vandaag. De krant citeert bankiers en toplui van het IMF in Washington en Athene. De lening van 25 miljard euro zou over drie jaar worden verstrekt. Het IMF zelf heeft de informatie nog niet bevestigd.

Herschikking

Van Rompuy benadrukte dat er geen sprake is van een schuldherschikking, waarbij Griekenland een deel van zijn schulden niet meer zou terugbetalen. Steeds meer analisten gaan van dat scenario uit.

De paniek van gisteren kwam er nadat kredietbeoordeler Standard & Poor’s de kredietwaardigheid van Griekenland verlaagde van BBB+ tot BB+, de zogenaamde rommelstatus.